Vad kostar det att anlita målare?

Går du i tankarna att måla om och undrar vad det kostar att anlita en professionell målare? Slutpriset påverkas av flera olika faktorer som du kan läsa mer om här. Du kan även ta del om värdefulla tips på hur du kan minska kostnaden när du anlitar målare!

Ett effektivt sätt att förändra och fräscha upp atmosfären i en fastighet är att måla om. Även om du givetvis kan måla om själv är det ett tidskrävande arbete och resultatet riskerar att bli ojämnt. För att få ett snyggt slutresultat med lång hållbarhet är det därför bäst att anlita en professionell målare.
 
Det är en bra idé att ta reda på en ungefärlig prisuppgift på vad det skulle kosta att anlita målare för att kunna ta ett beslut om det är en investering du vill göra. Vi på Måleriexperter har god kännedom om branschen och ger dig verktygen och siffrorna som gör att du kan komma fram till ungefär vad det skulle kosta dig att anlita målare för ditt projekt!
 

Anlita målare – pris

 • Väljer du att anlita en målarfirma ligger standardpriset på cirka 400–700 kronor per timme
 • För att få en tydligare bild av vad detta innebär för kostnaden av din just ditt projekt hinner en målare med ungefär 2-5 kvadratmeter per timme


Eftersom priset skiljer sig beroende på vad det är du vill ha hjälp med har vi nedan sammanställt några vanliga tjänster och generella prisuppgifter kopplat till dem. Läs gärna mer under respektive artikel genom att klicka på rubriken! 


Vad kostar det att måla om huset?

Liksom ovan indikation kostar det vanligtvis ca 400-700kr i timmen för att anlita en målare att måla om din fasad. Du som kund kan påverka slutpriset genom val av färg, exempelvis är slamfärg betydligt billigare än vad akryl- eller oljefärg.

Läs gärna mer i vår artikel "Vad kostar det att måla om huset?".


Vad kostar det att anlita en tapetserare?

Fler och fler väljer att anlita en tapetserar när de vill fräscha upp sitt hem, inte minst om du har en mönstrad tapet som behöver mönsteranpassas.

En tapetserare är van och effektiv när det kommer till den typen av tjänster. Du bör räkna med ett timpris på mellan 400 och 700 kronor i timmen för arbetskostnaden.

Läs gärna mer i vår artikel "Vad kostar det att anlita en tapetserare?".


Vad kostar det att måla om en lägenhet?

Priset för att måla om sin lägenhet blir givetvis lägre om du gör arbetet själv, då är det enbart färgen och övriga  materialkostnader du behöver räkna med. Dock krävs det tid, tålamod och gärna en del förkunskap för att du ska få ett snyggt och hållbart resultat.

Då kan det istället vara skönt att anlita en målarfirma som sköter arbetet åt dig. De är både effektiva och vana när det kommer till målning av lägenhet. En målare hinner måla ca 2-5 kvm i timmen. 

Läs gärna mer i vår artikel "Vad kostar det att måla om en lägenhet?".


Vad kostar det att lackera om köksluckor? 

Att lackera om sina köksluckor är en effektiv och relativt billig metod att få ett nytt och fräscht intryck i ditt kök. Nedan är ett prisexempel på arbetskostnaden för att lackera om köksluckor med en höjd på 80 cm och en bredd på 60 cm, där man har beställt ett halvblankt resultat i en ny färg:

 • Lackera köksluckor, pris per lucka: ca 660 :-
 • Lackera lådfronter, pris per lådfront: ca 200 :- 

Utöver detta tillkommer även kostnader för ned- och uppmontering, material och frakt. Alternativt kan man själv hantera monteringen och leveransen för att hålla nere kostnaderna.

Läs gärna mer i vår artikel "Vad kostar det att lackera om köksluckor?"


Vad påverkar priset? 

Det finns en rad faktorer som påverkar hur mycket det kommer att kosta att anlita en professionell målare. Priset avgörs framförallt av omfattningen av ditt måleriprojekt, men det finns flera andra aspekter som också påverkar slutsumman. Nedan kan du läsa mer ingående om vad som avgör priset för att du ska få en bild av prislappen på ditt projekt!
 

 • Typ av målning
  När du anlitar en målare beror priset till stor del på vilken typ av målning det är som ska utföras. Gäller det till exempel en fasadmålning av huset eller ska du bara måla om vardagsrummet i din lägenhet
   
 • Omfattningen av projektet
  Hur stora ytorna som ska målas är har en stor påverkan på slutnotan då detta i hög grad påverkar både tidsåtgång och hur mycket färg som behövs.
   
 • Behovet av förarbete
  Ett visst mått av förarbete behövs nästan alltid inför en målning. Hur mycket förarbete som krävs är en faktor som påverkar priset när du anlitar en målare då detta påverkar hur mycket tid målaren kommer att behöva lägga ner på ditt måleriprojekt.
   
 • Typ av färg
  Är det en nymålning med en helt ny kulör eller är det ett underhåll av en redan målad vägg eller fasad som ska utföras? Ska du helt byta kulör krävs det mer arbete jämför med om du bara ska fräscha upp den befintliga färgen. Fundera också över vilken typ av färg du vill använda dig av, då olika färgtyper har olika egenskaper som ger olika resultat och även varierar i täckningsgrad och pris.
   
 • Var i landet du bor
  Priset för att anlita en målare kan variera mycket i olika delar av landet då detta ofta speglar den generella lönebilden i olika städer. Vanligen är det billigare att anlita en målare på glesbygden eller i en småstad jämfört med om du bor i en storstad. 
   
 • Vilken målerifirma du anlitar
  Det kan skilja sig rejält hur mycket olika företag tar betalt för samma jobb. När du ska anlita målare är det därför en god idé att ta in offerter från ett antal olika målerifirmor för att se vilket företag som kommer med det bästa erbjudandet.


Tips för att sänka kostnaden 


1. Sänk kostnaden för att anlita en målare med ROT-avdrag

När du i egenskap av privatperson anlitar en professionell målare kan du reducera slutsumman för ditt projekt genom att nyttja ROT-avdraget. Detta innebär i praktiken att du får dra av 30 % av priset för målarens arbetskostnader. 
 
ROT-avdraget omfattar maximalt tjänster till ett värde av 50 000 kronor per person och år. Du som kund ansöker inte själv om att få göra ROT-avdrag, utan den målerifirma du anlitar ser till att rätt del av arbetskostnaden dras av på din faktura.

2. Var ute i god tid med din förfrågan

Vår och sommar är oftast högsäsong för målare, framförallt när det kommer till utomhusmålning. Är du ute sent med din förfrågan men vill ha arbetet gjort inom kort tid, kan du ibland få offert med högre pris då målaren erbjuder sig att arbeta kvällar/helger. Givetvis är det upp till dig att besluta om du vill acceptera det priset, men är du ute i god tid har du större chans att få en bättre offert. 

 

Jämför offerter när du ska anlita målare

Måleriexperter erbjuder en smidig offertjänst som ger dig möjlighet att helt kostnadsfritt få upp till fem offerter från målerifirmor i din stad. Samtliga företag är kvalitetsgranskade av oss för att du som kund ska slippa göra grovjobbet att kolla upp företagen själv. Du förbinder dig inte till något genom att göra en offertförfrågan, men skulle du välja något av företagen du fått kontakt med via oss kan du alltså känna dig trygg med att du anlitar en seriös målerifirma som vet vad de gör.

Detta undersöker vi när vi utför en kvalitetsgranskning av ett företag:

 • Att företaget arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
 • Att företaget arbetar enligt svensk lagstiftning
 • Att företaget har en ordnad ekonomi
 • Att företaget har en yrkeskunnig personal 
 • Att man har fått bra omdömen från tidigare kunder
 • Att företaget är godkända för F-skatt

 
Har du några funderingar eller frågor om oss eller våra tjänster? Tveka då inte att kontakta oss – vår engagerade personal finns alltid till hands för att besvara dina frågor!

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!