Vad kostar det att måla om en lägenhet?

Funderar du på att investera i din lägenhet genom att ge den ett rejält lyft genom en ommålning? Här går vi igenom vilka olika faktorer som har betydelse för vad det kommer att kosta att måla om din lägenhet!

Att måla om sin lägenhet är en prisvärd investering som ökar både trivseln och bostadens värde. Dessutom är det ett enkelt och roligt sätt att skapa en snabb förändring och en nyrenoverad känsla. Men hur mycket kostar det att måla om sin lägenhet? Priset beror på flera olika faktorer som tillsammans avgör slutsumman. Här går vi igenom allt du behöver veta för att få en bild av vad det skulle kosta att måla om din lägenhet!

Klicka här om du vill få upp till 5 offerter för att måla om din lägenhet!

 

Måla själv eller anlita målare?

Den första frågan du behöver ställa dig är om du är villig att måla själv eller om du vill anlita en professionell målare för att måla om din lägenhet. Priset för din ommålning blir givetvis billigare om du gör jobbet själv – dock krävs det mycket tid, tålamod och finess för att få till ett bra slutresultat. 

Bor du i en hyresrätt är det värt att vara medveten om att en ommålning ska utföras på ett fackmannamässigt sätt. Om du målar själv eller anlitar en oprofessionell målare kan du bli skyldig att betala för en ommålning.
 

 • Marknadspriset för att anlita en målare ligger på mellan 400–700 kronor i timmen. 
 • För att du ska kunna få en bättre bild av vad detta innebär för priset för att måla om just din lägenhet hinner en målare med cirka 2–5 kvadratmeter i timmen.

Fördelar med att anlita en målarfirma:

 • Du får ett professionellt och hållbart slutresultat
  När du väljer att anlita en målarfirma för att måla om din lägenhet kan du känna dig trygg med att du får en professionell målning utan skavanker som kommer att se bra ut i många år framöver. Dessutom sköter målaren allt nödvändigt förarbete som att spackla där det behövs och att ta ner gamla tapeter.
   
 • Du får tid över till annat
  Att måla om sin lägenhet är ett tidskrävande arbete. Du kommer att behöva lägga tid på dels planering och research kring vilken färg som ska användas, hur mycket färg du behöver köpa och hur lång tid du behöver vänta innan du kan börja måla nästa lager. Det som är mest tidskrävande är dock själva målningen, som kräver många timmar av fysiskt arbete. När du anlitar en professionell målare för att måla om din lägenhet får du tid över till annat samtidigt som projektet utförs mer tidseffektivt.

 

Måla om lägenhet – detta påverkar priset

Har du bestämt dig för att anlita en målare för att måla om din lägenhet? Grattis till ett bra val! Här kan du läsa mer om vilka olika faktorer som påverkar slutnotan för ditt måleriprojekt.

1. Hur stor yta som ska målas om

Både arbetskostnad, som normalt sett är den största kostnaden, och materialkostnad påverkas av storleken på ytorna som ska målas om. Detta på grund av att omfattningen av ditt måleriprojekt har en avgörande betydelse för tidsåtgång såväl som för hur mycket färg som behövs för att måla om din lägenhet.

För att minska priset kan du som privatperson nyttja ROT-avdraget, som innebär att du får dra av 30 % av arbetskostnaden. 
 

2. Skicket på dina väggar

Skicket på dina väggar avgör hur mycket förarbete som krävs inför ommålningen. Hur mycket förarbete som behövs påverkar priset när du ska måla om din lägenhet eftersom det påverkar hur mycket arbetstid målaren kommer att lägga ner samt om man behöver köpa in exempelvis spackel. 

3. Ditt val av färg

Olika typer av färg ger olika slutresultat och varierar i både täckningsgrad och pris. Vårt tips är att rådgöra med din målare kring vilken färgtyp som du bör måla om din lägenhet med.

Generellt sett kostar en hink med 10 liter färg ungefär 500–2500 kronor och räcker till omkring 50–80 kvadratmeter. Ytterligare ett tips är att köpa in färgen via den målarfirma du anlitar, då många målarfirmor har rabatterade priser i färgbutiker och på byggvaruhus.
 

4. Var du bor

När du ska måla om din lägenhet påverkas priset av var i landet du bor. Bor du i en storstad är det oftast dyrare att anlita en målare jämfört med om du bor i en storstad. Detta på grund av att priserna speglar den generella lönebilden som finns i olika städer i Sverige.
 

5. Vilket företag du väljer

Trots att företagen erbjuder sina tjänster i samma stad skiljer det sig ofta hur mycket de tar betalt. På grund av detta är det alltid smart att ta in offerter från flera olika företag innan du bestämmer dig. 
 

Jämför offerter hos oss när du ska måla om din lägenhet 

Måleriexperter erbjuder en smidig offertjänst där du kan få upp till fem offerter från målerifirmor i ditt län. Våra tjänster är helt kostnadsfria och du förbinder dig inte till någonting när du gör en offertförfrågan. Vi samarbetar enbart med företag som genomgått en noggrann kvalitetsgranskning när vi försäkrat oss om att:

 • Att man arbetar enligt rådande branschregler och har en yrkeskunnig personal
 • Att man har en ordnad ekonomi samt är godkända för F-skatt
 • Att man har fått bra omdömen från tidigare kunder

 
Har du några funderingar eller frågor om oss eller hur Måleriexperter fungerar? Då är du varmt välkommen kontakta oss!

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!