Är du trött på dina väggar och önskar en snabb förändring i ditt hem, då är förmodligen tapet ett effektivt alternativ.
Tapetmarknaden erbjuder både en bred variation av färger och mönster där det finns något för alla stilar och smaker, samt olika typer av tapetmaterial, i den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta om non-woven tapet.
Vad är en non-woven tapet?
Non-woven är en typ av tapet som är gjord av papper samt cellulosa och polyesterfiber, vilket ger flera fördelaktiga egenskaper som exempelvis att tapeten är väldigt tålig, våtstark och inte sväller som traditionella papperstapeter.
Fem kostnadsfria offerter från Måleriexperter
Alltid snabbt, tryggt, enkelt med Måleriexperter.
För- och nackdelar med non-woven
Non-woven tapetens främsta fördel är att den är så hållbar och enkel att hantera, men det finns också nackdelar.
Fördelar med materialet
- Non-woven är ett formstabilt material som inte sväller av tapetlimmet, och inte heller krymper när tapeten torkat.
- Materialet är starkare och segare än papper, vilket gör att färre våder går sönder eller skadas i appliceringen.
- Täcker underlaget mot eventuella grälla färger och mönster.
- Gömmer små ojämnheter på väggen.
- Om du tröttnar på din non-woven tapet är den relativt ätt att ta bort om du vill byta till en ny.
Fördelar med appliceringen
- Limmas direkt på väggen.
- Hanteringen kräver inget tapetbord.
- Appliceras direkt kant i kant då den inte krymper.
- Tapeten är enkel att släta ut efter applicering.
Nackdelar med non-woven
- Kostnad: Non-woven har i regel varit dyrare än den traditionella papperstapeten, men marknaden är bred och priserna har numer jämnats ut för att passa de flesta plånböcker.
-
Miljö: När det kommer till miljöaspekten är en papperstapet och non-woven näst intill likvärdiga när det kommer till miljöaspekten, då även de flesta papperstapeter idag också består av plaster.
Den större skillnaden ligger i limmet, där non-woven kräver kraftigare lim som innehåller konserveringsmedel, biocider och är förstärkt med plaster.
Vad ska jag tänka på vid tapetsering med non-woven?
Underarbete
Underarbetet är viktigt, men inte riktigt lika viktigt som när du ska tapetsera men papperstapet då non-woven är en aning mer förlåtande.
- Ojämheter och smuts: Innan du kan börja tapetsera är det viktigt att väggarna är rena, torra och att alla ojämnheter är borta.
- Spackel: Spackla igen alla hål och ojämnheter, och slipa sedan slätt.
- Förlimma: Var noga med att förlimma sugande ytor som spackel, för att tapeten inte ska släppa.
Förberedelser inför applicering av tapeten
Se till att du har allt i ordning inför att sätta igång arbetet, alla nödvändiga verktyg och rätt material.
- Materialet: Placera tapeten och limmet i samma rum som du ska tapetsera 24 timmar innan för att undvika temperatursvängningar.
- Verktyg: Se till att du har alla verktyg i ordning inför att börja tapetsera, som: tapeten, rätt tapetklister lämpad för non-woven tapet, roller och penslar för limmet, en vass tapetkniv och extra blad.
Att tänka på när du sätter upp tapeten
- Applicering: Då tapeten inte krymper när den torkar är det viktigt att du sätter den i kand med den närliggande våden.
-
Efter applicering: När du satt upp tapeten på väggen är det viktigt att du torkar av hela tapeten med en blötsvamp och ljummet vatten utan att gnugga.
Eventuella fuktfläckar kommer att försvinna när tapeten torkat helt, vanligtvis efter cirka 24 timmar.
Vad kostar non-woven tapet?
Papperstapeten finns fortfarande kvar som alternativ, men non-woven som material har varit populärt, vilket har bidragit med att priserna sjunkit. Marknaden erbjuder ett stort utbud av tapeter i alla prisklasser oavsett material, allt från 200 kronor och uppåt.
Botanisera både på internet och butik innan du gör ditt val av tapet.
ROT-avdrag
Väljer du att anlita hjälp med att sätta upp tapeterna kan du få hjälp med finansiering genom ROT-avdrag för arbetskostnaden. Skatteavdraget gäller dig som privatperson med ett tak på 50 000 kronor per person och år.
Hjälp med att tapetsera
Non-woven har revolutionerat genom sin enkelhet och gjort det möjligt för fler att våga sig på att tapetsera själva. Det är dock fortfarande ett stor jobb som kräver tid och precision för att få till ett snyggt resultat, och ibland är det skönt att låta någon med vana utföra arbetet åt sig.
Måleriexperter samarbetar med etablerade målare med goda referenser över hela landet, vi hjälper dig gärna med att komma i kontakt med målare i ditt område, helt kostnadsfritt och utan köpkrav.
Kontakta oss redan idag, vi återkopplar snabbt och ser till att du får upp till fem offerter från olika företag att jämföra mellan för att kunna göra ett bra val.
Ta reda på mer om oss och hur tjänsten Måleriexperter fungerar!
Frågor och svar om non-woven
Vad är non-woven tapet?
Non-woven är en papperstapet med polysterfibrer vilket gör att den inte sväller som en vanlig papperstapet när den blir blöt, utan håller formen, vilket medför att du kan lägga den kant-i-kant med våden närmast istället för att överlappa som du behöver göra med papperstapet.
Är non-woven och Easy Up samma sak?
Ja, Easy up-tapet är en så kallad non-woven tapet.
Kan man måla på non-woven?
Liksom pappers- och textiltapet går non-woven bra att måla direkt på tapeten, tänk på att göra ett ordentligt underarbete för ett optimalt resultat.
Hur vet jag att det är en non-woven tapet?
Har du inte etiketten kvar som berättar om materialet, kan du titta på baksidan av tapeten – en papperstapet är oftast lite gulare i tonen, medans non-woven är ljusare i färgen. River du tapeten blir det som en luddig kant, och du kan också leta efter små glänsande fibrer på ytan.
Välkommen att läsa mer om tapetsering!
Vår fullständiga guide om tapetsering
Planerar du att genomföra en tapetsering i ditt hem finns det massor av tapeter, mönster, färger och motiv att välja mellan. Om du är lite händig kan du utföra arbetet själv men vill du vara säker på att arbetet utförs med högsta kvalitet är det tryggare att anlita en tapetserare.
Läs vidareVad är kostnaden för tapetsering 2024?
Funderar du på att tapetsera och undrar vad det kostar att anlita professionell hjälp med arbetet? Här har vi sammanställt en tabell med indikationspriser samt ger dig värdefulla tips på hur du kan reducera kostnaden när du anlitar hjälp med tapetsering.
Läs vidareMåla eller Tapetsera? Måleriexperter tipsar!
Vill du ge ditt hem ett lyft? Att måla eller tapetsera om är enkla och prisvärda sätt att fräscha upp din bostad och skapa en nyrenoverad känsla. Här går vi igenom för- och nackdelar med att måla och att tapetsera!
Läs vidareMåla direkt på tapet (att tänka på, för-nackdelar)
Det är en del att tänka på innan det är dags att sätta penseln i färgen för att måla över tapeten, ibland krävs mer jobb än förväntat för ett fint resultat. Vi tipsar och går igenom vad du ska tänka på.
Läs vidareHur tar man bort vävtapet?
Undrar du hur man tar bort vävtapet på bästa sätt? Det går vi igenom här! Vi ger dig dessutom två smidiga alternativ om du vill slippa arbetet det innebär att ta bort tapeten helt: du kan antingen bredspackla vävtapeten eller sätta renoveringstapet på vävtapeten.
Läs vidareFå bättre pris på er tapetsering med hjälp av rotavdrag!
När du ska renovera din bostad kan du använda dig av ROT-avdrag för din tapetsering för att göra ditt projekt mindre kostsamt. Genom att ta in offerter från flera måleriföretag kan du även hitta det företag som kan erbjuda bäst pris för din tapetsering.
Läs vidareAllt om Non-Woven tapet 2024 (för-nackdelar, kostnad, offert)
Non-woven är en ny generation tapeter med få nackdelar, som förenklar hela processen med att sätta upp tapeter. Sätt upp dem själv eller anlita professionell hjälp – vi berättar om vad du ska tänka på.
Läs vidareAllt du behöver veta om att tapetsera över gammal tapet
Har du tråkiga tapeter som du vill byta ut? Om du gör ett ordentligt förarbete kan du få ett riktigt bra slutresultat om du tapetserar på den gamla tapeten. Vi har sammanställt en praktisk steg-för-steg-guide du kan använda dig av när du ska tapetsera över gammal tapet!
Läs vidareAllt du behöver veta om att tapetsera med mönsteranpassning
Att tapetsera om hemma kommer bidra till att höja trivseln för de boende men även öka värdet på din bostad. Det finns flera typer av tapeter att välja mellan beroende på vilken stil man vill ha. Ska du tapetsera med mönsterpassning kan du hitta mer information här.
Läs vidare5 fördelar med att anlita en tapetserare
När du ska tapetsera om hemma är det alltid tryggast att anlita en tapetserare som har den kunskap och erfarenhet som krävs för att utföra arbeten med högsta kvalitet. Det borgar även för att dina nya tapeter får maximal livslängd. Läs om fler fördelar med att anlita en tapetserare.
Läs vidare