Allmänt om att spackla en vägg
Oavsett om du ska bygga ny vägg eller om du ska renovera din gamla kommer du att behöva spackla din vägg så att den får en slät, jämn och plan yta. Detta är en förutsättning för att du sedan kan måla eller tapetsera väggen med ett bra resultat.
Olika sätt att spackla en vägg
När du ska spackla en vägg finns det olika metoder att använda sig av. Vilken metod som passar bäst beror dels på hur stora ytor som ska spacklas och dels på den skicklighet du besitter. Vanligast är att du använder dig av en stålspackel för att dra på spacklet på väggarna och därefter slätar ut spacklet med en bredspackel.
Om du ska spackla lite större ytor kan du istället välja att rolla på spacklet och sedan dra ut spacklet med en stålspackel. För stora ytor som exempelvis då du ska spackla putsade väggar kan du spraya på spacklet med en högtrycksspruta.
Utrustning och material
När du ska måla om hemma behövs viss utrustning då du ska måla själv men också en del utrustning för att kunna utföra ett bra arbeta då du ska spackla en vägg.
Utrustning och material då du ska spackla en vägg hemma
- Stålspacklar. En större bredspackel, en lite mindre bredspackel, hörnspackel och en japanspackel.
- Eventuellt en roller om spacklets ska rollas ut på underlaget.
- Mattkniv för att kapa spackelremsor.
- Slipkloss.
- Slipbräda med förlängningsskaft.
- Sandpapper med olika kornstorlekar.
- Spackelremsa för att armera skarvar och hörn.
- Maskeringstejp.
- Täckplast.
Välja spackel då du ska spackla en vägg
Det finns olika typer av spackel att välja mellan då du ska spackla hemma beroende på vad det är du ska spackla och vart. Spackel finns att köpa som pulver som man sedan blandar med vatten men vanligast är att man köper burkar med färdigblandat spackel hos sin färghandlare.
Lättspackel
Då du ska spackla en vägg som ska målas eller tapetseras ska du använda dig av så kallat lättspackel. Den kan enkelt appliceras på väggar som består av gipsskivor, putsade väggar, betongväggar och väggar med tapeter i alla rum förutom i våtrumsutrymmen.
Lättspackel finns i tre olika varianter, grov, medium och fin. Grovspackel använder man då det är större ojämnheter som ska spacklas ut medan medium kan användas vid normal spackling av väggar. Finspackel används för att lägga på ett tunt, fint lager spackel på redan spacklade ytor.
Spackel för skarvar och fogar
När du ska spackla skarvar och fogar krävs det att du använder spackelremsa så att spacklet inte spricker efter att det torkat. Detta spackel har lite längre torktid än vanligt lättspackel vilket gör att du får mer tid på dig att sätta spackelremsor så att de blir släta utan bubblor så de går att spackla över.
Våtrumsspackel
När du ska spackla en vägg i ett badrum eller i andra våtrumsutrymmen kan du inte använda vanligt lättspackel. Istället ska du välja våtrumsspackel som är vattenavisande och innehåller mögeldödande medel. I badrum och andra våtrumsutrymmen ska du endast använda dig av godkänt material samtidigt som arbetat ska utföras av en målare som har våtrumsbehörighet.
Snickerispackel
Ska du exempelvis måla en innerdörr, lister eller andra snickerier i hemmet behöver du använda snickerispackel då du ska spackla hål, sprickor eller ojämnheter. Du kan välja ett snabbtorkande snickerispackel vid spackling vilket gör att du kan slipa spacklet redan efter 10 – 30 minuter, beroende på hur tjockt lager du spacklat. Det innebär att du snabbt kan komma vidare med att måla dina köksluckor, lister eller andra snickeridetaljer.

Arbetsprocessen då du ska spackla en vägg hemma
Vid alla måleriarbeten är förarbetet A och O för att du ska få ett bra slutresultat. Ojämnheter, skarvar, hål och sprickor kommer att påverka resultatet samtidigt som dessa reflekterar ljuset vilket gör att det kommer att se ut som målningen är slarvigt utfört. Därför är det viktigt att du lägger ned den tid som krävs på att göra ett bra förarbete så att du får ett bra underlag att måla eller tapetsera.
Om din vägg redan är slät och fin räcker det ibland med att endast spackla igen hål, sprickor och skarvar. Annars bör du istället bredspackla väggen för att få en helt jämn och fin yta.
- Börja med att täcka in golv med plast och eventuella lister och socklar med maskeringstejp så att dessa inte får spackelstänk.
- Tvätta sedan den vägg som du ska spackla med målartvätt.
- Använd slipkloss eller slipbräda med monterat sandpapper och slipa hela väggen noggrant så att all lös färg eller tapeter avlägsnas.
- Torka av väggen med en fuktig trasa så att du får bort allt slipdamm.
- Ska du bredspackla hela väggen så kan du använda dig av ett spackel med medium kornighet. Använd en bredspackel och en spackelspade för att lägga på spacklet på väggen och dra sedan med bredspackeln så att spacklet får en jämn yta. Låt spacklet torka helt.
- Om du också ska spackla gipsskarvar eller en vägg med stora ojämnheter ska du först använda grovt spackel. Sätt sedan spackelremsa över skarvarna. Låt torka och spackla sedan med ett medium spackel så att du får en jämn yta.
- Därefter slipar du väggen med sandpapper så att du får bort alla ojämnheter.
- Använd bredspackel för att lägga på ett lager med fint spackel. Se till att du drar ut spacklet jämnt så att det inte blir skarvar. Låt spacklet torka.
- Slutligen så använder du sandpapper för att slipa hela väggen så att ytan blir jämn och plan så att du sedan kan måla eller sätta upp tapeter på din vägg.

Spackla själv eller anlita en professionell målare
Att spackla en vägg är tidskrävande och kräver stor noggrannhet då ett bra förarbete är viktigt för att få ett perfekt slutresultat då du målar. Om du är lite händig kan du utföra mindre spackelarbeten men om du ska bredspackla hela väggar, inklusive skarvar och hörn, bör du anlita en målare som är proffs på att spackla.
Om du ska anlita ett måleriföretag bör du ta in offerter från flera företag, exempelvis genom oss på Måleriexperter. Då kan du jämföra villkor och priser för att kunna hitta det företag som erbjuder dig den mest prisvärda lösningen.
Få skatteavdrag på 30 % av arbetskostnaden
När du anlitar ett måleriföretag kan du nyttja ROT-avdraget. Det innebär att du kan göra ett skatteavdrag på motsvarande 30 % av företagets arbetskostnader, upp till maximalt 50 000 kronor per år. Avdraget får du direkt på fakturan från det företag som du anlitat.
Få kostnadsfria offerter genom oss på Måleriexperter
Om du ska anlita ett måleriföretag för att få hjälp med att måla dina lister, väggar, golv eller tak kan du hitta all information som du behöver hos oss på Måleriexperter. Här kan du också göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade måleriföretag på din ort. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter från flera företag för att hitta det företag som har bäst villkor och priser.
Alla måleriföretag som lämnar offert genom Måleriexperter är granskade av oss. Det innebär att då du anlitar ett företag som lämnat offert genom Måleriexperter kan du vara säker på att få arbetet utfört enligt gällande branschregler och med högsta kvalitet.