Det finns för- och nackdelar med alla typer av färg, här går vi igenom de typer av färg som håller bäst i längden.
Vilken fasadfärg ska jag välja?
Det finns många olika alternativ av färg på marknaden, vilken som är rätt slags färg för din fasad beror på flera olika aspekter. Vissa färger är mer miljövänliga än andra men tappar åt andra sidan i hållbarhet.
Tänk igenom noga vilken slags färg du vill satsa på för ett optimalt resultat.
Fem kostnadsfria offerter från Måleriexperter
Alltid snabbt, tryggt, enkelt med Måleriexperter.
Vad ska jag tänka på när jag väljer fasadfärg?
-
Underlag
Har du exempelvis trä- eller putsfasad måste du anpassa ditt färgval så att du ger din fasad rätt skydd. -
Befintlig färg
Undersök vilken slags färg som redan målats med på din fasad, och fortsätt med samma för bästa resultat. -
Stil
Beroende på vilket slags hus du har råder vi dig till att anpassa färgtyp för att framhäva fasaden på ett så smakfullt sätt som möjligt. En äldre villa klär oftast fint i linoljefärg eller slamfärg, medan det kan vara ett smart drag att gå på med exempelvis hybridfärg på en nyare fastighet, för optimalt skydd och snygg finish. -
Miljö
Det är ett faktum att vissa typer av färg är mer miljövänliga än andra. Både slam-, kalk- och linoljefärg är miljövänliga färgval, medans akrylat- och alkydfärg innehåller plast och inte kan ses som fördelaktiga ur miljösynpunkt. Även om plastfärg utvecklats åt det positiva hållet under de senaste åren. -
Klimatutmaningar
Är din fastighet belägen på en plats med utmanande väderförhållanden, kan det vara klokt att använda sig av en mer hållbar färg som akrylat-, alkyd- eller hybridfärg för en längre hållbarhet.
Fasadfärger
Här går vi igenom de vanligaste och mest hållbara fasadfärgerna för trä- och putsfasad.
Akrylatfärg
Akrylatfärg är ett bra val av färg för en hållbar trä- eller putsfasad som går att få i alla olika slags kulörer med antingen matt eller glansig yta. Färgen lägger sig skyddande på ytan av materialet, vilket gör att fasaden står emot hårt klimat och håller sig fin under lång tid.
Akrylat eller latexfärg, är en typ av vattenburen färg med bindemedel i form av plastkulor som svävar fritt i vatten. Tänk på att färgen endast kan strykas på underlaget när det är över + 5°C, och lagras frostfritt för att inte förstöras.
Kom ihåg att det är viktigt att du väljer färg med bra kvalitet på akrylatet, ta inte den billigaste sorten.
Alkydfärg
Lämpar sig fint för träfasad då färgen delvis tränger in i materialet och ger det en hård härdig yta som liksom akrylatfärg står alkydfärg står emot växlande väder och klimat väldigt bra.
Används med fördel på alla delar av huset som vindskivor, husknutar, fönster och metallunderlag.
Tänk på att obehandlat trä måste grundmålas innan alkydfärgen kan läggas på, och att gammal färg måste skrapas bort vid ommålning.
Hybridfärg/emulsionsfärg
Hybridfärg är precis som det låter en kombination av färg, där alkydolja och akrylatfärg med respektive bindemedel är blandade.
Kombinationen ger en lång livslängd och mycket hållbar yta både när det kommer till att stå emot väder och ytmögel.
En fördel med färgen är att den har kort torktid på 2 - 4 timmar. Dessutom håller kulören beständig för en lång tid framöver.
Linoljefärg
Linoljefärg är både ett klassiskt och traditionellt val av fasadfärg som ger en vacker yta. Färgen är väl beprövad och används både för fasad, knutar, vinskivor, fönster och även staket – dessutom är färgen utan kemikalier och det mest miljövänliga alternativet.
En stor fördel med linoljefärgen är att underlaget inte behöver grundmålas, nackdelen är att färgen tar lång tid på sig att torka inför nästa lager och dessutom håller den inte lika bra som akrylfärg.
Har du redan ett lager av linoljefärg på huset är det klokast att fortsätta med samma slags färg för bäst resultat.
Slamfärg
Även slamfärg har en lång tradition, är välbeprövad och lätthanterlig fasadfärg som används flitigt fortfarande idag, Falu rödfärg är exempel på en vanligt förekommande slamfärg.
Färgen består av pigment som är uppslammade i ett klister eller lim, och innehåller ofta även linolja eller andra ämnen som förstärker bindemedlet.
Färgen tränger delvis in i träet, ger en matt yta och ett bra skydd mot väder och vind, beroende på väderutmaningen behöver fasade målas om efter några år för att hålla ett gott skydd.
Lasyr och täcklasyr
Lasyr behåller den naturliga träkänslan och lyfter fram träets vackra struktur genom sin transparenta yta, vill du ha en täckande färg men fortfarande behålla träkänslan är täcklasyr ett bra alternativ.
Båda fungerar för träfasad och timmerhus, och har en lång hållbarhet. En fördel med lasyrfärg är att man kan behandla fasaden när som helst på året, även i minusgrader.
ROT-avdrag
Som privatperson kan du nyttja ROT-avdrag med upp till 30 % av arbetskostnaden när du anlitar en professionell målare, med ett tak på 50 000 kronor per person och år.
Anlita din lokala målare
Måleriexperter samarbetar med pålitliga och etablerade målare över hela landet och hjälper dig helt kostnadsfritt att hitta rätt målare i din närhet. Vi bistår dig med upp till fem offerter från olika målerifirmor att jämföra – självklart skräddarsydda efter dina behov och utan köpkrav.
Kontakta oss redan idag och få reda på hur det fungerar – välkommen till oss!
Välkommen att läsa mer om färg!
Hur beräknar man färgåtgång för en fasad? Måleriexperter förklarar!
Att köpa rätt mängd färg då man ska måla om sitt hus kan vara ett gissel då det är många saker som man behöver tänka på. Här finns information om hur man kan beräkna färgåtgång för sin fasad, så man enklare kan planera sin målning av huset.
Läs vidareFärgtrender 2024
Är du trött på dina väggar eller fasad och vill ha något nytt – låt dig inspireras av de nya spännande färgtrenderna som kommer slå igenom med dunder och brak under 2024.
Läs vidareAllt du behöver veta om trätjära
Att måla sin fasad, båt eller tak med trätjära ger virket ett bra skydd mot väder och vind samtidigt som ytan får en matt och vacker lyster. Att måla med trätjära kan vara lite omständigt då färgen först behöver värmas upp. Läs mer om tjära här.
Läs vidareAllt du behöver veta om slamfärg
Om du ska måla om ditt hus så är slamfärg den vanligaste färgen för att måla fasader i trä. Slamfärg är en naturprodukt som ger ditt hus ett unikt utseende. Dessutom har färgen många andra goda egenskaper som gör att ditt hus får ett bra skydd mot väder och vind.
Läs vidareAllt du behöver veta om silikatfärg
När du ska måla din putsade fasad eller fastighetens betongsockel finns det flera färgtyper att välja mellan. Lämpligast för underlag som innehåller cement är att använda sig av en silikatfärg som kan fås i ett stort antal kulörer. Läs mer om silikatfärg här.
Läs vidareAllt du behöver veta om roslagsmahogny
Den bästa oljan att använda då du ska måla om hus, altangolv och andra objekt tillverkade i olika träslag anses vara Roslagsmahogny. Den ger ett bra skydd mot väder och vind samtidigt som dina trädetaljer får ett bra utseende. Läs mer om Roslagsmahogny här.
Läs vidareAllt du behöver veta om oljefärg
En bra oljefärg kan användas för de allra flesta objekt som är tillverkade i trä som exempelvis träbänkar, utemöbler, altaner, bryggor, trappor och fasader. Oljan ger träet ett skydd mot fukt samtidigt som det får en lyster yta. Läs om oljefärger här.
Läs vidareAllt du behöver veta om linoljefärg
När du ska måla din fastighet utvändigt, invändigt eller då du ska måla tak eller fönster så är linoljefärg oftast det bästa alternativet, oavsett om du har träfasad eller putsad fasad. Linoljefärg har många goda egenskaper som ger ditt hus ett bra skydd.
Läs vidareAllt du behöver veta om kalkfärg
Om du har en fastighet som har en fasad som är putsad med kalkbruk bör du välja att måla fasaden med en kalkfärg. Det bidrar till att din fasad får möjlighet att andas genom färgen så att fukt avdunstar men även till att fasaden får ett bra yttre skydd.
Läs vidareAllt du behöver veta om kakelfärg
Att förnya sitt badrum så att det får en modern touch behöver inte innebära några stora kostnader. Genom att exempelvis köpa en bra kakelfärg kan du sätta ny färg på dina slitna och omoderna kakelplattor till en låg kostnad. Läs mer om kakelfärg här.
Läs vidare