Allt du behöver veta om brandskyddsmålning (Pris, tips, tillvägagångssätt)

Brandskyddsmålning är en smart investering för dig som vill minimera risken för personskador och skador på ägodelar om olyckan skulle vara framme och det skulle börja brinna. Här går vi igenom allt du behöver veta om brandskyddsmålning!

En brand kan få katastrofala följder. Du har förmodligen en brandsläckare både hemma och på kontoret, men har du tänkt på om det finns något mer du kan göra för att brandsäkra din fastighet? Att investera i brandskyddsmålning är ett effektivt sätt att minimera skador om olyckan skulle vara framme. Här går vi igenom allt du behöver veta om brandskyddsmålning!
 

Hur fungerar brandskyddsmålning?

Syftet med brandskyddsmålning är att med hjälp av en speciellt utvecklad skyddande färg hindra uppkomst och spridning av brand. 

 • Bra för trä
  Brandskyddsmålning är perfekt för att göra på trä, som är ett material som är mer lättantändligt, brandsäkert. 
 • Fördröjer brandspridning
  Denna typ av färg har egenskaper som gör att rökutveckling och temperaturstegring minskar, vilket fördröjer brandspridning och därmed gör att man vinner värdefull tid som ökar chansen att rädda ägodelar och liv. 
 • Sväller till ett skumlager
  Om en brand startar i en byggnad där brandskyddsmålning utförts sväller brandskyddsfärgen till ett skumlager som blir flera centimeter tjockt. Hur tjockt skumlagret blir beror på hur mycket färg man använt vid målningen. Skumlagret gör att flödet av värme till underlaget dämpas rejält.

 

Hur ser färgen ut och hur mycket behövs?

Det går att göra en brandskyddsmålning med både färg och lack som finns i otaliga kulörer, vilket gör att denna typ av målning inte påverkar estetiken - färgen ser alltså ut som helt vanlig färg. 

För bästa tänkbara skydd mot brand bör man applicera 1–2 lager brandskyddsfärg och därefter applicera toppfärg/topplack som skyddar brandskyddsfärgen/lacken mor slitage och fukt.

 

Var kan man brandskyddsmåla?

Brandskyddsmålningar kan göras i alla typer av byggnader - allt från privata bostäder till kommunala byggnader, i fabriker, tunnlar och annan infrastruktur. 

En brandskyddsmålning kan göras på både trä - och stålmaterial i form av väggar, dörrar, tak och paneler, men även på mindre inredning och övriga produkter du vill skydda i inomhusmiljö.Anlita målare eller måla själv?

Är du intresserad av att göra en brandskyddsmålning för att öka sannolikheten för att rädda liv och begränsa materiella skador om olyckan skulle vara framme? Även om du givetvis kan måla själv brukar det kännas tryggast att anlita en professionell målare för att utföra brandskyddsmålning. På så sätt kan du känna dig helt säker på att målningen utförs enligt konstens alla regler och att färgen fyller sin funktion till fullo om en brand skulle uppstå. 
 

Vad kostar en brandskyddsmålning?

Hur mycket det kostar att göra en brandskyddsmålning avgörs framförallt av nedanstående faktorer:

 • Hur stor yta som ska målas
 • Hur många lager färg som krävs
 • Ditt val av målerifirma 

Det är klokt att vara medveten om att det kan skilja sig rejält hur mycket olika företag tar betalt för samma jobb. Därför bör du alltid ta in offerter från minst två olika företag innan du bestämmer dig för vem du ska anlita. 
 

Nyttja ROT-avdraget när du investerar i brandskyddsmålning

När du i egenskap av privatperson anlitar målare för att göra en brandskyddsmålning hemma hos dig kan du använda dig av ROT-avdraget. Detta innebär att du får göra ett avdrag på hela 30 % för målarens arbetskostnader. 

För att du ska ha rätt att göra ROT-avdrag krävs det att målerifirman du anlitar innehar F-skattesedel. Du som kund ansöker inte själv om att få göra ROT-avdrag på kostnaden för din brandskyddsmålning, utan det företag du anlitar ser till att rätt del av arbetskostnaden dras av på din faktura.


Jämför offerter från målare hos oss

Om du har bestämt dig för att öka brandsäkerheten i din fastighet genom brandskyddsmålning kan du använda dig av vår smidiga offerttjänst där du får upp till fem offerter från olika företag som vill utföra din brandskyddsmålning. Jämför kostnad och övriga faktorer som spelar in när det kommer till vilken aktör som ger dig det bästa erbjudandet på brandskyddsmålning.
 
Samtliga företag vi på Måleriexperter samarbetar med har kvalitetsgranskats för att du som slutkund ska slippa göra grovjobbet som krävs för att kolla upp om ett företag har yrkeskunnig personal, om de innehar F-skattesedel och så vidare.
 
 Detta undersöks när vi utför en kvalitetsgranskning av ett företag:

 •  Att företaget har en yrkeskunnig personalstyrka 
 •  Att man arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
 •  Att företaget har en god ekonomi
 •  Att man har fått bra omdömen från tidigare projekt
 •  Att företaget är godkända för F-skatt

 

Så använder du dig av vår offerttjänst:

 1.  Gör en offertförfrågan
 2.  Du får en offert från upp till fem olika företag
 3.  Jämför offerterna
 4. Bestäm dig för om du vill anlita något av företagen


Vår offerttjänst är helt kostnadsfria och du binder dig inte till någonting när du gör en offertförfrågan hos oss.
 
Är du intresserad av att höra mer om hur Måleriexperter fungerar? Då är du varmt välkommen att kontakta oss redan idag – våra kunniga medarbetare finns alltid till hands för att besvara dina frågor! 

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!