Allt du behöver veta om att måla på tegelfasad

När du planerar att måla din tegelfasad finns det en hel del saker som du behöver tänka på så att du får maximal livslängd och ett bra slutresultat. Tryggast är att anlita professionella målare som utför arbetet enligt gällande branschregler. Läs mer om att måla tegelväggar här.

Har du ett hus med tegelfasad så finns det möjlighet för dig att förändra din fasads utseende genom att måla din tegelfasad. Det finns flera olika tillvägagångssätt som du kan använda för att sätta färg på din tegelfasad, även möjligheten att måla direkt på teglet. 

När du ska måla din tegelfasad är det dock en del saker som du behöver tänka på så att allt går rätt till och så att du får ett bra slutresultat.

 

Att tänka på då du ska måla din tegelfasad

 • Eventuellt bygglov
  Till att börja med kan det vara bra att du känner till att det kan krävas bygglov för att måla om din fasad. När du målar en tegelfasad så förändrar du fasadens utseende vilket ofta kräver bygglov om din fastighet ligger belägen i ett tätbebyggt område. 

  Innan du påbörjar målningen bör du kontakta byggnadsnämnden i din kommun för rådgivning. Krävs det bygglov behöver du skicka in en ansökan och vänta tills du fått bygglov beviljat innan du kan påbörja arbetet.
 • Löpande underhåll framöver
  Tänk också på att en tegelvägg vanligtvis kräver minimalt med underhåll. Om du väljer att måla din tegelfasad så kommer den att framöver kräva samma underhåll löpande som en vanlig träfasad.

 

Förarbete vid målning av tegelväggar


 1. Precis som vid alla andra typer av målning så är förarbetet A och O för att du ska få ett bra och hållbart slutresultat med maximal livslängd. Det innebär att fasaden behöver tvättas med högtryck så att smuts och föroreningar avlägsnas. 
 2. Om din tegelfasad är målad tidigare behöver du även skrapa loss all lös färg. 
 3. Därefter behöver du granska teglet så att det inte finns skadade tegelstenar eller tegel som har vittrat sönder. I så fall behöver du först laga eller byta ut dessa tegelstenar. 
 4. Slutligen kommer du att behöva foga teglet där murbruket i fogarna har lossnat.

 

Att måla en tegelvägg

När förarbetet är klart behöver du bestämma dig för om du först vill slamma tegelväggen innan du målar. Om du väljer att slamma teglet så får du en jämnare struktur på bekostnad av att teglets kontur blir något mindre synligt. 

Efter att du slammat tegelväggen kan du sedan använda en silikatfärg för att måla tegelväggen. Du kan också välja en speciell tegelfärg och måla direkt på teglet. Det gör att tegelväggen behåller sin karaktär.

 

Anlita professionella målare

Om du vill vara säker på att förarbetet utförs korrekt för maximal livslängd och att målningen genomförs med högsta kvalitet bör du anlita en målare som utför arbetet. En målare har den kunskap och erfarenhet som krävs för att utföra arbetet korrekt och med ett perfekt resultat. Det är framför allt viktigt om du är minsta osäker på hur du ska förbereda tegelväggen för målning.

 

Hitta seriösa måleriföretag hos Måleriexperter

Vill du få hjälp med att måla din tegelfasad eller med andra typer av målningsuppdrag kan du vända dig till oss på Måleriexperter.

Vi har en offerttjänst där du kan göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade måleriföretag på din ort. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter från flera företag för att hitta den målerifirma som kan erbjuda dig bäst villkor och det bästa priset. 

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!