Vår guide till att måla om fönster - Invändigt och utvändigt

Går du i tankarna på att måla om dina fönster? Här kan du läsa vår utförliga steg-för-steg-guide som beskriver hur du går tillväga för ett riktigt bra slutresultat – både när du ska måla om fönster invändigt och utvändigt.

Börjar det bli dags att måla om fönstren på din fastighet? Nymålade fönster gör mycket för intrycket av ett hus och det innebär också att man vårdar träet, vilket leder till en ökad livslängd för dina fönster. Innan man sätter igång bör man dock vara medveten om att underarbetet både kräver tid och handlag för att få ett lyckat slutresultat.

Måleriexperter har sammanställt en praktisk guide som beskriver steg för steg hur du målar om fönster invändigt och utvändigt. Du får även veta vilket material du behöver köpa inför ditt projekt.

 

Måla fönster utvändigt

 1. Tvätta ytorna som ska målas med målartvätt
 2. Skrapa bort all lös färg med färgskrapa
 3. Mindre sprickor i träet kan lagas med fönsterkitt eller målarfog.
 4. Om kittet runt fönstren är sprucket bör det bytas ut
 5. Slipa samtliga ytor som ska målas, borsta bort slipdammet noga
 6. Sätt maskeringstejp runt fönsterglasen
 7. Grundmåla alla ytor
 8. Måla två lager med den valda fönsterfärgen
 9. Låt torka

Tips!
När du målar dina fönster utvändigt blir ditt arbete enklare om du lyfter ur fönstren och placerar dem på en plan yta. Det är troligt att du behöver hyra en byggnadsställning eller en skylift om inte dina fönster är placerade mycket nära markplanet.

 

Måla fönster invändigt

 1. Tvätta ytorna som ska målas med målartvätt
 2. Skrapa bort all lös färg med färgskrapa
 3. Slipa samtliga ytor som ska målas, borsta bort slipdammet noga
 4. Sätt maskeringstejp runt fönsterglasen
 5. Måla två lager med fönsterfärg
 6. Måla vid behov även fönsterfoder

Tips!
Välj att måla dina fönster invändigt en dag när det inte regnar. Sätt fönstret i halvöppet läge.

 

 Detta behöver du när du ska måla om fönster utvändigt eller invändigt 

 • Färgskrapa
 • Maskeringstejp
 • Stålskrapa
 • Fönsterkitt
 • Kittkniv 
 • Lackpensel
 • Spröjspensel
 • Tvättsvamp
 • Målartvätt
 • Grundfärg
 • Fönsterfärg
 • Slippapper/slipklots eller slipmaskin

 

Måla om själv eller anlita en fackman?

Att själv måla om sina fönster invändigt eller utvändigt är ett krävande arbete bland annat med tanke på det gedigna förarbete som krävs för att resultatet ska bli lyckat och hållbart. Att lyfta ur fönster är tungt och utvändig fönstermålning kräver oftast tillgång till skylift eller byggnadsställning. Det kan alltså av flera anledningar vara klokt att fundera över om du ska göra jobbet själv eller istället anlita en yrkeskunnig hantverkare.
 
När du i egenskap av privatperson anlitar en hantverkare för att måla dina fönster invändigt eller utvändigt har du rätt att göra ROT-avdrag. Detta innebär i praktiken att du får göra ett avdrag på hela 30 % av arbetskostnaden. Att anlita en hantverkare behöver således inte alls bli en dyr investering.

 

Jämför offerter hos oss

Om du funderar på att anlita en fackman för att måla om dina fönster invändigt eller utvändigt kan du börja med att göra en kostnadsfri offertförfrågan hos oss på Måleriexperter. Du får då upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade måleriföretag på din ort och kan enkelt jämföra dessa för att hitta det bästa alternativet utifrån pris och kvalitet. Du förbinder dig inte till någonting när du använder dig av våra tjänster
 

När det är dags för fönsterbyte

Är dina fönster i riktigt dåligt skick kan det vara ett bättre alternativ att göra ett fönsterbyte. På Fönsterexperter kan du göra en offertförfrågan och få upp till fem offerter från kvalitetsgranskade fönsterinstallatörer i ditt närområde.

Har du några frågor om våra tjänster? Då är du varmt välkommen att kontakta oss redan idag – vi svarar mer än gärna på dina frågor!

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!