Hur tar man bort vävtapet?

Undrar du hur man tar bort vävtapet på bästa sätt? Det går vi igenom här! Vi ger dig dessutom två smidiga alternativ om du vill slippa arbetet det innebär att ta bort tapeten helt: du kan antingen bredspackla vävtapeten eller sätta renoveringstapet på vävtapeten.

Har du köpt ett hus med väggarna täckta av trista vävtapeter som du undrar hur du enklast får bort? Då har du kommit rätt! Här kan du läsa allt du behöver veta för att bli väck vävtapeten för gott.
 

Så tar du bort vävtapet

I vissa fall kan det räcka med att blöta ned tapeten för att därefter dra i den för att den ska släppa, men ofta kan du behöva arbeta betydligt hårdare än så. Ett vanligt sätt att ta bort vävtapet är att: 

 1. Stryka på ett lager tapetklister på tapeten för att därefter fästa plastfilm ovan tapeten. 
 2. Lämna en rejäl bit av plasten mot taket och låt torka i minst tre timmar. 
 3. När tapeten är helt torr kan du försiktigt dra i den för att få tapeten att lossna.
 4. Innan du kan sätta igång att måla eller tapetsera om efter det att du tagit bort din vävtapet behöver du göra ett grundligt underarbete som vanligen innefattar slipning och spackling tills väggen är helt slät.
   

Alternativ till att ta bort vävtapet

Om du vill slippa ta bort din vävtapet finns det två fullgoda alternativ du kan satsa på. Ett alternativ är att bredspackla vävtapeten för att därefter måla eller tapetsera om dina väggar. Ett annat alternativ är att sätta upp renoveringstapet på vävtapeten. Här förklarar vi hur du går tillväga när du bredspacklar vävtapet respektive sätter upp renoveringstapet på vävtapeten!
 

1. Bredspackla vävtapet

För att få bukt med ojämnheterna på tapten inför en ommålning kan du använda den traditionella metoden att bredspackla din vävtapet. Detta gör du genom att först bredspackla vävtapeten med sandspackel för att därefter fästa en tunn glasfiberfilt på tapeten. När detta är gjort kan du sätta igång att måla eller tapetsera dina väggar!
 

2. Sätt upp renoveringstapet på vävtapet

Att sätta upp renoveringstapet på din vävtapet är ett miljövänligt och smidigt alternativ som gör att du får en bra grund att måla eller tapetsera på. Du börjar med att applicera limmet jämnt över hela väggen för att därefter sätta upp renoveringstapeten över vävtapeten. En förutsättning för att få ett bra resultat när du sätter upp renoveringstapet på din vävtapet är att vävtapeten sitter fast ordentligt. Detta är nödvändigt för att vävtapeten ska utgöra ett bra underlag när du sedan målar eller tapetserar om väggarna. 
 

Anlita en fackman eller göra jobbet själv?

Det är lätt att ta sig vatten över huvudet. Om du känner dig osäker på hur du ska göra kan det lätt bli ett tålamodsprövande och tidskrävande arbete att bli av med dina vävtapeter. Därför kan det vara skönt att anlita en professionell målare som gör jobbet. På så sätt sparar du tid du istället kan lägga på annat, samtidigt som du kan känna dig helt säker på att det slutgiltiga resultatet lever upp till dina förväntningar.
 

Reducera dina utgifter när du anlitar en målarfirma 

När du anlitar en målarfirma kan du reducera dina utgifter rejält på flera olika sätt:


 • Nyttja ROT-avdraget
  När du anlitar en målarfirma kan du använda dig av ROT-avdraget. ROT är en form av skattesubvention som innebär att du får dra av 30 % av målerifirmans arbetskostnader för ditt projekt. 
   
  ROT-avdraget omfattar maximalt tjänster till ett värde av 50 000 kronor per person och taxeringsår. Du som kund ansöker inte själv om att få göra ROT-avdrag, utan det är företaget du anlitar ser till att rätt del av arbetskostnaden dras av på din faktura och därefter begär in resterande del av ersättningen från Skatteverket.

 • Köp in material via den målarfirma du anlitar
  Det är inte ovanligt att målerifirmor har olika former av rabatter hos byggvaruhus och färghandlare. Därför är det smart att köpa in material och ny färg eller nya tapeter via det företag du har anlitat för att göra jobbet.

 • Ta in offerter från flera olika målerifirmor
  Det kan skilja sig mycket vad olika målerifirmor tar betalt för samma uppdrag. Därför bör du alltid ta in offerter från flera olika företag.

 

Jämför offerter hos oss på Måleriexperter

Funderar du på att anlita en målerifirma? Då kan du börja med att göra en kostnadsfri offertförfrågan hos oss på Måleriexperter. Du får då upp till fem offerter från olika företag i din stad som vill hjälpa dig med ditt projekt.

Vi samarbetar enbart med företag som genomgått en noggrann kvalitetsgranskning för att du ska känna dig trygg med att de företag du får kontakt med genom oss är seriösa företag med en yrkeskunnig personalstyrka.

Vill du veta mer om oss och vår offerttjänst? Tveka inte att kontakta ossMåleriexperter redan idag – våra kunniga medarbetare svarar mer än gärna på dina frågor!

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!