Måleriexperter logotyp
  • Hur fungerar det?
  • Prisuppgifter målare
  • Offertförfrågan

Guide för att måla om din ytterdörr på bästa sätt

Planerar du att måla din ytterdörr är det en del saker som du behöver tänka på så att arbetet utförs korrekt. Dels är det viktigt att du utför ett bra förarbete men även använder rätt färg för att få ett bra slutresultat. Läs om att måla ytterdörrar här.

Hem » Artiklar » Guide för att måla om din ytterdörr p...

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!

Utöka och ladda upp bilder
Måla ytterdörr, Måla om ytterdörr

Att måla om en ytterdörr kan ge din fastighet ett nytt liv samtidigt som du även ger dörren ett bra skydd mot väder och vind vilket förlänger din ytterdörrs livslängd. Att måla om en ytterdörr behöver inte vara speciellt svårt men det är ändå bra om man läser på innan så att man inte glömmer någon del i processen, vilket kan påverka slutresultatet.

Att måla om sin ytterdörr

En ytterdörr kan precis som en träfasad eller fönster få skador som gör att fukt tränger in i träet. Förutom att fukt kan bidra till att din dörr får fläckar så kan även mögel eller alger bildas som kan påverka dörrens konstruktion. En ytterdörr utsätt även för många yttre påfrestningar som exempelvis sol, nederbörd och kyla. Den används också flitigt då den öppnas och stängs otaliga gånger under sin livslängd.

Genom att löpande underhålla och måla sin ytterdörr ger man dörren ett bra yttre skydd mot väder och vind vilket bidrar till att man förlänger dörrens livslängd. Samtidigt får dörren även ett snyggt utseende vilket gör den mer inbjudande då man har gäster.

När är det dags att måla om sin ytterdörr?

Precis som med en träfasad och träfönster behöver även en ytterdörr underhållas med jämna mellanrum. Vanligast är att man väljer att måla sin ytterdörr i samband med att man ska måla husets fasad eller då man ska måla fönster.

Bästa tiden för att måla om en ytterdörr?

Bästa tiden att måla sin ytterdörr utomhus är under perioden slutet på april till slutet på september. Det bör vara en temperatur på mellan 10 – 25 grader varmt och låg luftfuktighet. Man ska aldrig måla i direkt solljus vilket kan leda till missfärgningar. Man bör även ha kontroll på väderleken så att det inte finns risk för regn eller dagg under tiden man målar sin dörr. Tänk också på att träet i dörren inte får ha en fukthalt som överstiger 15 %. Därför bör man alltid låta dörren torka ordentligt efter att man tvättat den.

Välja färg för sin ytterdörr

När man ska välja kulör för sin ytterdörr väljer de flesta att måla sin ytterdörr i samma kulör som tidigare. Om man däremot vill ändra kulör, för att få en dörr som ger huset en ny spännande karaktär kan det krävas att man först behöver ansöka om bygglov. Detta gäller framför allt om man har en fastighet som ligger i ett detaljplanerat bostadsområde, är kulturmärkt eller ligger belägen i ett skyddsvärt område. Hos kommunens byggnadsnämnd kan man få mer information och även ansöka om bygglov för att byta färg på dörren.

Guide för att måla om sin ytterdörr

Precis som då man ska måla en innerdörr, tapetsera eller måla väggar behöver man planera sitt måleriprojekt så att man kan välja en dag att utföra arbetet utan att man blir avbruten. Man behöver även se till att allt material, färg och utrustning finns på plats så att arbetet med att måla sin dörr kan ske utan avbrott.

Välja typ av färg för sin ytterdörr

Om du var nöjd med din gamla färg kan du skrapa loss en färgflagna som du tar med till din färghandel där en färgexpert kan analysera färgen så att du får samma färg och kulör. Annars är det vanligaste att man väljer en alkydoljefärg som ger dörren ett bra utseende och ett bra skydd mot fukt, väder och vind.

Oftast behöver man genomföra en grundmålning av dörren och därefter utföra två strykningar med färg. Färgåtgången för en ytterdörr är cirka 1 liter.

Material och utrustning som behövs då man ska måla en ytterdörr

När man ska måla sin dörr behöver man en del material och hjälpmedel men även viss utrustning. Eftersom projektet med att måla en dörr oftast hinns med på en full arbetsdag bör allt finnas på plats i samband med att man påbörjar arbetet.

Material

  • Grundfärg
  • Alkydoljefärg eller den färg du valt att måla med
  • Shellack för att måla över eventuella kvistar
  • Snabbtorkande träspackel
  • Plastrulle
  • Maskeringstejp
  • Sandpapper
  • Såpa
  • Medel som är mögel- och alg-avvisande

Utrustning

  • 2 arbetsbockar som man kan placera dörren på då arbete utförs
  • Varmluftspistol för att få bort gammal färg
  • Stålspackel
  • Färgskrapa
  • Slipkloss
  • Lackpensel som används för trånga utrymmen
  • Roller
  • Skruvmejsel för demontering av handtag och lås

Arbetsprocess då man ska måla sin ytterdörr

Avlägsna dörren från fastigheten

Montera av ytterdörren genom att slå upp plintarna i gångjärnen. Man bör vara två personer som utför arbetet så det inte finns en risk att gångjärn skadas eller att dörren tappas. Placera sedan dörren på arbetsbockar och lägg täckningsmaterial under för att skydda mark/golv.

En ytterdörr kan man även måla på plats om man väljer att inte montera av dörren. Dock får man räkna med att arbetsställningen kan bli något obekväm samt att arbetet tar lite längre tid att slutföra.

Rengör dörren

Rengör dörren med en blandning av såpa och ljummet vatten. Använd sedan medel för att få bort mögel och alger som har angripit dörren. Avsluta med att torka av dörren med en torr trasa.

Slipa dörren med sandpapper

Slippa dörren med hjälp av slipkloss och sandpapper. Använd grövre sandpapper först och slipa därefter med ett fint sandpapper.

Ta bort gammal färg

Om du vill ta bort all gammal färg kan du använda en varmluftspistol för att värma upp färgen och sedan skrapa loss färgen med stålspackel eller färgskrapa. Om färgen sitter bra och inte är skadad kan du istället välja att endast skrapa bort all lös färg.

Behandla kvistar med shellack

Om dörren har kvistar behöver du behandla dessa med shellack så att de inte syns igenom den nya färgen.

Tvätta ytterdörren på nytt

Efter att dörren har slipats och färgen är borttagen behöver man tvätta dörren ytterligare en gång. Om dörren är angripet av mögel eller alger kan man behöva rengöra med mögelavvisande medel. Annars räcker det med att tvätta dörren med såpa och vatten alternativt målartvätt. Se därefter till att dörren får torka ordentligt.

Grundmåla dörren

Stryk ett lager grundfärg på dörren så att den nya färgen får ett jämnt sugande underlag.

Spackla ojämnheter

Om dörren har skador, sprickor eller om den är ojämn kan man använda träspackel för att fylla igen håligheter och för att få ett jämnt underlag.

Slipa dörren igen

Efter grundfärgning och spackling behöver man åter igen slipa dörren med ett fint sandpapper så att dörren får en jämn och fin yta. Dammsug dörren för att få bort allt slipdamm.

Täck in gångjärn

Använd maskeringstejp för att täcka in gångjärn och eventuella beslag så de inte blir färgade.

Måla ytterdörren

När allt förarbete är klart kan man måla dörren med den färg man har valt. Dörren behöver målas med två strykningar. Låt färgen torka ordentligt mellan varje strykning, vilket tar cirka 2 timmar.

Återmontering av dörren

När färgen har torkat helt kan man ta bort maskeringstejp, montera handtag och lås. Därefter kan man hänga tillbaka dörren på gångjärnen.

Anlita professionella målare för att måla din ytterdörr

Om du vill få professionell hjälp med att måla din ytterdörr kan du anlita ett måleriföretag som har kunniga målare som utför arbetet enligt gällande branschregler. Då kan du vara trygg med att arbetet utförs korrekt samtidigt som du får garantier på arbetet.

När du anlitar ett måleriföretag kan du använda ROT-avdrag. Det betyder att du kan göra ett skatteavdrag på motsvarande 30 % av företagets arbetskostnader. Avdraget får du direkt på fakturan från måleriföretaget.

Få kostnadsfria offerter genom oss på Måleriexperter

När du ska måla ditt hus, fönster eller då du vill få hjälp med andra måleriprojekt kan du hitta all information du behöver hos oss på Måleriexperter. Här kan du också göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade måleriföretag på din ort.

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!

Utöka och ladda upp bilder

Fler artiklar

  • Allt du behöver veta om att måla på tegelfasad
  • Att tänka på om ni ska måla ert tegelhus vitt
  • Allt du behöver veta om oljefärg
  • Måla om ditt innertak utan krångel
  • Fem tips om du ska måla om huset i annan färg
  • Allt du behöver veta om kalkfärg
  • Det här behöver du för att måla om själv
  • Allt du behöver veta om trätjära
  • Allt du behöver veta om roslagsmahogny
  • Måla om dina takpannor istället för att byta
Hitta alla artiklar här
Få gratis offerter

Relaterade artiklar

spackla vägg
Tips & trix när du ska spackla en vägg

Då du ska måla eller tapetsera hemma är det viktigt att du för...

Läs mer här
Måla lister
Måla om dina lister hemma

Att måla om hemma gör att du kan skapa en helt ny atomsfär som...

Läs mer här
Måla på vintern
Kan jag måla om mitt hus på vintern?

Rent generellt är vintern fel årstid för att måla utomhus. Det...

Läs mer här
Betsa bord, Lacka bord
Guide | Att betsa och lacka ditt bord

Om du har ett äldre bord med ett träslag av hög kvalitet kan d...

Läs mer här
Måla om, Måla hemma
Det här behöver du för att måla om själv

När du ska genomföra olika måleriprojekt hemma som exempelvis ...

Läs mer här
Måla om möbler, måla möbler
Så målar du om dina gamla möbler

Gamla slitna möbler behöver du inte slänga, framför allt om de...

Läs mer här
Måla betongpannor, Måla tegelpannor
Måla om dina takpannor istället för att byta

Har dina takpannor tappat glansen och istället ser smutsiga oc...

Läs mer här
Måla kök, Måla köksluckor
Så här målar du dina köksluckor som ett proffs

När du ska måla dina köksluckor i ditt kök är det en del saker...

Läs mer här

Om oss

Vi på Måleriexperter samarbetar endast med seriösa och yrkeskunniga måleriföretag som erbjuder kostnadsfria offerter utan köpkrav. Därför kan du känna dig trygg med de offerter du får via vår tjänst.

Oavsett om du ska måla om fasaden, tapetsera i lägenheten eller spraya om dina köksluckor kan du använda dig av vårt formulär. När du fyllt i och skickat in din förfrågan ser vi till att matcha ditt behov med upp till 5 måleriföretag aktiva i ditt närområde. De kontaktar sedan dig för offertlämning och du kan sedan smidigt jämföra offerterna.

Varmt välkommen att kontakta oss om du vill veta mer!

Meny

  • Hem
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Offertförfrågan
  • Recensioner
  • Artiklar
  • Webbplatskarta

Artiklar

  • Allt du behöver veta om att måla på tegelfasad
  • Att tänka på om ni ska måla ert tegelhus vitt
  • Allt du behöver veta om oljefärg
  • Måla om ditt innertak utan krångel
  • Fem tips om du ska måla om huset i annan färg
  • Allt du behöver veta om kalkfärg
  • Det här behöver du för att måla om själv
  • Allt du behöver veta om trätjära
  • Allt du behöver veta om roslagsmahogny
  • Måla om dina takpannor istället för att byta

Kontakta oss

  • Adress:
    Gunnesgatan 3a, Borlänge
  • Hemsida: https://www.måleriexperter/
  • Telefonnummer: 070 681 52 22
  • E-postadress: info@maleriexperter.se

Hemsidan är skapad av Smartproduktion.se som samarbetar med Måleriexperter

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!

Utöka och ladda upp bilder
Genom att använda denna webbplats
godkänner du vår cookiepolicy.
Stäng