Allt du behöver veta om att tapetsera över gammal tapet

Har du tråkiga tapeter som du vill byta ut? Om du gör ett ordentligt förarbete kan du få ett riktigt bra slutresultat om du tapetserar på den gamla tapeten. Vi har sammanställt en praktisk steg-för-steg-guide du kan använda dig av när du ska tapetsera över gammal tapet!

Har du tråkiga tapeter i ditt hem? Då kan du relativt enkelt tapetsera över gammal tapet och ge ditt hem ett rejält lyft! Du får en nyrenoverad, fräsch och ombonad känsla som genast kommer att göra ditt hem mer trivsamt.

Måleriexperter har satt ihop en utförlig guide till hur du bäst utför förarbetet för att få en optimal tapetseringsyta när du ska tapetsera över gammal tapet!
 

Guide: så tapetserar du på tapet

 1. Avlägsna överflödig gammal tapet
  Innan man tapetserar över gammal tapet behöver man ta bort delar av tapeten som sitter uppe för att kunna få ett snyggt och jämnt slutresultat när man tapetserar på tapet. Du bör alltid ta bort tapetrester runt samtliga fönster och dörrar i rummet. Detta kan du både göra med hjälp av spackel och för hand.
   
  Finns det löst sittande tapet? Då ska denna rivas bort. Detta gör du enklast genom att slipa ned kanterna med slippapper.

 2. Skär upp den gamla tapeten i hörnen
  När du tapetserar på tapet får du ett bättre resultat om du skär upp den gamla tapeten i rummets alla hörn.

 3. Avlägsna golvlister
  Om det finns golvlister i rummet där du ska tapetsera över gammal tapet bör du avlägsna dessa. När dessa sedan ska sättas tillbaka efter att du är färdig med tapetseringen är det bra om du sätter tillbaka dem i samma ordning som du avlägsnade dem. Anteckna gärna ordningen om du tror att det finns en risk att du glömmer.

 4. Slipning och pensling
  Innan man kan börja tapetsera över gammal tapet behöver man slipa bort alla ojämnheter. När väggytan är jämn penslar du den med vatten för att få den gamla tapeten att absorbera vätskan. Detta moment kan ha två olika utgångar – antingen håller sig tapeten jämn eller så får den bubblor. 
 • När tapeten är jämn: Förarbetet är avklarat! Innan du kan sätta igång med att tapetsera på tapeten behöver du dock låta den gamla tapeten torka ordentligt.
 • När tapeten fått bubblor: Om den gamla tapeten fått bubblor efter att du penslat den med vatten behöver du ta hand om dessa innan du kan börja tapetsera på tapeten. Rör det sig om några enstaka bubblor tar du hål på bubblorna och lagar den delen av tapeten. Har du otur har stora delar av de gamla tapeterna fått bubblor. Då är det bästa du kan göra att riva av tapeten helt. Skulle tapeten sitta hårt kan du använda dig av varmluftspistol alternativt tapetupplösande medel.


Tapetsera över gammal tapet själv eller anlita målare?

Att själv tapetsera över gammal tapet själv är ett tidskrävande arbete som kräver en stor dos tålamod. För att få ett snyggt slutresultat är det viktigt alla moment av både förarbetet och själva tapetseringen utförs noggrant och korrekt.

Känner du dig osäker på hur du ska gå tillväga för att få resultatet du är ute efter är det en god idé att anlita en professionell målare. Du slipper oroa dig för att lägga ner mycket tid på ett arbete som kan komma att behöva göras om för att resultatet inte blev som du tänkt dig.

Vill du veta vad det kostar att anlita en tapetserare? Läs gärna mer genom att klicka på länken!

 

Nyttja ROT-avdraget när du anlitar en målarfirma

Har du bestämt dig för att anlita en målarfirma för din tapetsering? Då har du rätt att ta nyttja ROT-avdraget. Detta innebär att du får dra av hela 30 % av målarfirmans arbetskostnader, som vanligen utgör den allra största delen av totalpriset för att tapetsera över gammal tapet.


Jämför offerter hos Måleriexperter

Måleriexperter erbjuder en trygg och smidig offerttjänst där du kan göra en offertförfrågan och få offert från upp till fem olika målerifirmor på din ort. Våra tjänster är helt kostnadsfria och du binder dig inte till någonting när du gör en offertförfrågan.
 
Så här fungerar Måleriexperters offerttjänst:

 1. Gör en offertförfrågan
  Du börjar med att göra en offertförfrågan där du kort beskriver vad du vill ha hjälp med.
 2. Du får en offert från upp till fem olika företag
  Du får offerter från upp till fem företag i ditt län. Samtliga företag har genomgått en utförlig kvalitetsgranskning där vi säkerställt bland annat att man arbetar utifrån branschregler, att man har yrkeskunnig personal samt att företaget är godkänt för F-skatt.
 3. Du kan börja jämföra offerterna
  Nu kan du sätta igång och jämföra offerterna och se vilket företag som ger dig det bästa erbjudandet!

Vill du veta mer om oss eller vill du höra mer om hur Måleriexperter fungerar? Då är du varmt välkommen att kontakta oss redan idag– vår engagerade personal står alltid redo att besvara dina frågor!

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!