Allt du behöver veta om att måla om i badrum (pris, tips, tillvägagångssätt)

Att måla om sitt badrum är många gånger ett smidigt och prisvärt alternativ till att göra en badrumsrenovering. Här går vi igenom allt du behöver ha koll på när du planerar att måla om väggar, golv eller tak i ditt badrum!

Längtar du efter att renovera ditt badrum som är lite trist och slitet? Då kan ett smidigare alternativ vara att måla om ditt badrum! Du kan välja precis vilken kulör du önskar och du får en helt ny känsla och fräschör i badrummet. Ommålning är dessutom normalt ett enklare och billigare alternativ till att kakla om. Här får du reda på allt du behöver veta när du ska måla tak, väggar och golv i ditt badrum!

 

Vad behöver man ha koll på när man ska måla om sitt badrum?

 • Om du har kakel
  Har du redan kakel på badrumsväggarna kan du inte måla på det, dock kan det bli mycket effektfullt och göra mycket för helhetsintrycket att till exempel måla om taket i ditt badrum. 
 • Underlaget
  Vad är det för underlag på ytorna som ska målas i dagsläget? Om det är plastmatta fungerar det inte att måla på golv eller vägg, då behöver våtrumsväv sättas upp som underlag för färgen. Men är väggar och tak målade sedan tidigare går det utmärkt att bara måla om dem.
 • Rätt produkter för badrum
  Välj enbart produkter speciellt avsedda att måla om tak, väggar eller golv i badrumsmiljö.
 • Välj lämplig kulör
  Valet av kulör när du måla om tak, väggar och golv i badrum kan göra stor skillnad för hur ditt badrum upplevs. Är badrummet litet är ofta en ljus kulör att föredra, då ljusare färger kommer att göra att ditt badrum känns större. Oavsett storleken på badrummet brukar en kulör i en något varmare ton ge bäst resultat.
 • Genomför ommålningen korrekt
  Att måla i våtutrymmen kräver stor noggrannhet. Tänk efter om du har tillräckligt med tålamod och tid eller om det är klokast att anlita en fackman. 
 • Faktorer som påverkar priset
  Priset för att måla om badrummet påverkas av flera olika faktorer: om du ska göra jobbet själv eller om du har valt att anlita en målare, hur mycket material som behövs. Olika typer av färg kan skilja sig avsevärt i pris, och många gånger vinner du på att inte välja det billigaste alternativet. Känner du dig osäker på vilken färg du ska välja när du målare om du ditt badrum kan du rådfråga din målare eller din färghandlare.

 

Material du behöver när du målar om ditt badrum

 • Våtrumgrundfärg
 • Våtrumsspackel
 • Våtrumsväv - för att skapa en vattentät och målningsbar yta
 • Färgskrapa
 • Sandpapper, slipklots eller slipmaskin
 • Scotch-brite eller skurduk, grön
 • Hink och tvättsvamp
 • T-röd och eventuellt Mögeltvätt
 • Målartvätt
 • Penslar och roller
 • Maskeringstejp
 • Våtrumsfärg


Måla golv i badrum

Så här går du tillväga när du målar golvet i ditt badrum:

 1. Om golvet är målat sedan tidigare måste löst sittande färg tas bort med färgskrapa. 
 2. Därefter kommer vi till rengöringen som är av yttersta vikt för att få ett snyggt och hållbart slutresultat du kan förlita dig på långt in i framtiden. Börja med att tvätta golvet med målartvätt. Använd sedan en grön Scotch-Brite eller skurduk i kombination med ett avfettningsmedel. Skurduken ruggar upp ytan, vilket gör att färgen fäster bättre då du målar. Om golvet inte är målat sedan tidigare kan även T-röd kan användas i syfte att få bort fett och smuts. Skölj noga med rent vatten efter rengöringen.
 3. Slipa bort eventuella ojämnheter med slippapper och slipklots eller slipmaskin. Avlägsna allt slipdamm.
 4. Sätt upp maskeringstejp mot väggen.
 5. Då golvet är helt torrt kan du börja måla golvet i badrummet. Måla först ett lager häftfärg. Läs på förpackningen om torktid för färgen.
 6. Då häftfärgen torkat målar du golvet i badrummet med våtrumsfärg. Två lager färg brukar behövas. Låt torka ordentligt mellan målningarna. 

 

Tänk på!
Undvik rengöringsmedel på golvet den första veckan efter ommålningen.

 

Måla väggar i badrum

Så här går du tillväga när du målar väggarna i ditt badrum:

 1. Börja med att täcka golv och inredning i badrummet för att undvika stänk från färgen.
 2. Om det sitter vinyltapet på väggen avlägsnas med fördel det yttre skiktet av tapeten. Löst sittande tapet måste alltid avlägsnas. 
 3. Är väggen målad sedan tidigare tas gammal, löst sittande färg bort med en färgskrapa. Därefter rengörs väggen med målartvätt och kalklösande medel. Om det finns mögelangripna ytor ska de tvättas med mögeltvätt. 
 4. Efter rengöringen sköljer du noga väggarna med vatten. 
 5. Sprickor och ojämnheter tätas med våtrumsspackel. Slipa då spacklet torkat och damma sedan bort allt slipdamm.
 6. Sätt upp maskeringstejp mot golv och tak samt inredning.
 7. Grundmåla. Sätt upp våtrumsväv i grundfärgen – vått i vått.
 8. Måla ett lager grundfärg, läs på burken om nästa lager våtrumsgrund ska målas vått-i-vått eller om färgen ska torka mellan strykningarna.
 9. Måla väggen i badrummet då grundfärgen torkat. Vanligen behövs två lager. Låt torka ordentligt mellan lagren. 


Måla tak i badrum

 Så här går du tillväga när du målar taket i ditt badrum:

 1. Var noga med att täcka golv och inredning i badrummet eftersom stänk från våtrumsfärg är extremt svår att få bort.
 2. Ta bort löst sittande färg bort med en färgskrapa. 
 3. Rengör taket med målartvätt. Om det finns mögelangripna ytor tvättas dessa rent med mögeltvätt. 
 4. Efter rengöringen sköljer du noga taket med vatten.
 5. Spackla eventuella sprickor med våtrumsspackel. Slipa spacklet torkat och ta sedan bort allt slipdamm.
 6. Grundmåla taket med våtrumsgrund. 
 7. Måla taket i badrummet två gånger med våtrumsfärg (läs på burken om torktid mellan målningarna). Låt torka ordentligt mellan lagren. 


Anlita en fackman eller göra jobbet själv?

När man funderar över att måla om tak, väggar eller golv sitt badrum är det klokt att överväga att välja att anlita en fackman. Ommålningsarbetet är tidskrävande och kraven på grundlighet är stora. ROT-avdraget gör att kostnaden inte behöver bli stor om du väljer att anlita en professionell målare. Så tänk efter och låt inte snålheten bedra visheten!
 

Jämför offerter hos Måleriexperter

Om du funderar på att anlita en fackman för att måla om tak, väggar eller golv sitt badrum kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan hos oss på Måleriexperter. Du får då upp till fem stycken offerter från måleriföretag i din stad som du kan jämföra för att hitta det bästa alternativet för just dig.

Våra tjänster är helt kostnadsfria och du binder dig inte till någonting när du gör en offertförfrågan.

 

När du vill göra en fullständig badrumsrenovering

Funderar du på att göra en större badrumsrenovering? På Badrumsexperter kan du göra en offertförfrågan och få upp till fem offerter från kvalitetsgranskade badrumsföretag i ditt närområde.

 

Vill du veta mer om oss eller vill du höra mer om hur Måleriexperter fungerar? Då är du varmt välkommen att kontakta oss redan idag – vår engagerade personal står alltid redo att besvara dina frågor!

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!