När det är dags för att modernisera sin bostad är det främst tapeter som byts ut eller väggar som målas.
Något som man kanske inte tänker så ofta på är att även innerdörrar, karmar och foder med jämna mellanrum också behöver underhållas. Att underhålla och måla en innerdörr är inte något komplicerat projekt samtidigt som det bidrar till att höja helhetsintrycket i varje rum.
När är det dags att måla en innerdörr?
En innerdörr utsätts för påverkan hela tiden som exempelvis skador i samband med att man stöter i dörren och slitage då den öppnas och stängs många gånger under sin livslängd. Även smuts, föroreningar, matos och fukt kan påverka en innerdörrs utseende samtidigt som den slits varje gång man rengör sin innerdörr. Efter en tid kommer dörrens färg att bli solkig och även riskera att flagna och då är det dags att underhålla och måla sin innerdörr.
Vill ni ha proffs-hjälp att måla om innerdörrar?
Fyll i vårt formulär så ser vi till att ni får offerter från målerifirmor i närområdet.
Att måla en innerdörr
Genom att måla sina innerdörrar bidrar man till att höja utseendet i hela rummet vilket också leder till att man ökar trivseln för de boende. Ofta kanske man vill återställa sin innerdörr till det ursprungliga skicket men många passar också på att välja nya nyanser för att skapa en ny atmosfär i rummet. Att måla en ytterdörr eller innerdörr är egentligen inte speciellt svårt och de flesta som har tid, tålamod och som är lite händiga klarar av att utföra arbetet själv.
Förarbete inför att man ska måla en innerdörr
När man utför arbeten som målning eller då man ska tapetsera ett rum så är förarbetet A och O för att få ett bra resultat som bidrar till att ge målningen en lång livslängd. Normalt brukar 80 % av ett måleriprojekt bestå av förarbete och resterande 20 % av arbetet målning. Att genomföra ett förarbete kan säkerligen upplevas som tråkigt och arbetskrävande, eftersom de flesta gillar att måla, men det går inte nog att poängtera hur viktigt detta arbete är för slutresultatet.
Förberedelser inför målningen
Inför att man ska måla en innerdörr behöver man införskaffa färg, material som krävs för arbetet och rätt utrustning.
Val av färg, färgåtgång och antal strykningar
När man ska måla en innerdörr ska man välja en tålig färg som ger ett bra skydd och en lång livslängd. Välj en alkydbaserad lackfärg som finns att hitta i ett flertal olika kulörer. För att få en bra täckning och ett fullgott skydd ska dörren målas med två strykningar. Färgåtgången för en dörr är ungefär 1 liter alkydbaserad lackfärg.
Material som behövs då man ska måla en innerdörr
- Grundfärg
- Alkydfärg med valfri kulör
- Halvmatt klarlack
- Målartvätt
- Snabbspackel
- Sandpapper
- Maskeringstejp
- Plast eller annat täckningsmaterial
- Trasor
Utrustning för målningen
- Stålspackel
- Slipkloss för sandpapper
- Målarskrapa
- Lackpensel
- Roller
- Färgborttagningsmedel och en varmluftspistol för att avlägsna färg
- Skruvmejsel för att demontera dörrhandtag och lås
- Två arbetsbockar att placera dörren på under tiden man arbetar med den
Guide – måla innerdörr
1. Demontering av dörr
Ställ upp två arbetsbockar i ett rum som är dammfritt och där arbetet med dörren kan utföras utan att störa de boende i bostaden. Se till att täcka in golvet under bockarna med plast eller annat täckningsmaterial så att inte smuts och färg förstör golvet. Häng sedan av dörren genom att slå ut plintarna i dörrgångjärnen. Placera dörren på arbetsbockar så att den ligger stadigt.
2. Ta bort handtag och lås
Skruva loss dörrhandtag och lås men låt gångjärn och slutbleck sitta kvar. Dessa kan rengöras med en blandning av ättika och vatten så att de blir som nya igen. Om de börjat rosta eller har tappat sin hållfasthet kan dessa behöva bytas ut.
3. Tvätta innerdörren
Därefter behöver innerdörren tvättas med målartvätt. Torka av med en fuktig trasa och slutligen med en torr trasa så att det inte finns vatten eller fukt kvar i springor. Vänd på dörren och genomför en tvätt även på andra sidan.
4. Ta bort gammal färg
Vill du få dina dörrar helt rena från tidigare färg kan du använda en varmluftspistol och en stålspackel för att ta bort gammal färg. Du kan också använda färgborttagningsmedel som du penslar på dörren och sedan använda en spackel för att få dörren fri från färg. Om den gamla färgen fortfarande är intakt och sitter bra kan du istället välja att skrapa loss lös färg.
5. Slipa dörren med sandpapper
När du har fått bort all färg eller all lös färg kan du slipa dörren med sandpapper. Börja med att använda ett grövre sandpapper så att ytan luckras upp. Använd därefter ett finare sandpapper för att få en jämn yta. Använd dammsugare för att suga upp allt slipdamm.
6. Bearbeta kvistar
Om din dörr har kvistar behöver dessa behandlas med en shellack så att de döljs men även så att inte eventuell kåda i kvistarna missfärgar dörren.
7. Tvätta dörren
Efter att den gamla färgen har avlägsnats och dörren är slipad behöver du åter igen tvätta dörren med målartvätt. Se till att torka av med en fuktig trasa och avsluta med en torr trasa för att få ytan helt fri från fukt.
8. Måla din innerdörr med en grundfärg
När det är dags att börja måla dörren behöver du först stryka på ett lager grundfärg. Grundfärgen sugs in i underlaget och bidrar även till att färgen får ett bra fäste.
9. Spackla och slipa dörren inför ytskiktsmålningen
När grundfärgen har torkat kan du slipa dörren med ett fint sandpapper. Använd spackel för att fylla igen hål och sprickor eller för att plana ut ojämnheter. Slipa åter igen dörren med ett fint sandpapper så att ytan blir helt jämn. Sopa eller dammsug efter slipning så att ytan är helt fri från slipdamm.
10. Täck in dörrdetaljer
Inför att du ska måla din innerdörr behöver du använda maskeringstejp för att täcka in gångjärn och slutbleck.
11. Måla din innerdörr
Använd en roller för att måla din innerdörr med den alkydfärg som du har valt. Efter första strykningen ska färgen torka helt. Använd därefter ett fint sandpapper för att slipa dörren och lägg därefter på ytterligare en strykning med färg för att få en perfekt täckning. Om man har tillgång till en färgspruta kan man istället sprutmåla sin dörr för att få en jämn och fin täckning.
12. Lägg på ett lager med klarlack
När dörren är målad kan du avsluta med att stryka på ett lager med halvmatt klarlack för att ge dörren en bra lyster och ett tåligt skydd mot yttre påverkan.
13. Återmontering av innerdörr
När färgen har torkat helt kan du ta bort maskeringstejpen från gångjärnen och slutblecket och återmontera din innerdörr.
Måla din innerdörr själv eller anlita ett måleriföretag?
Att måla en innerdörr är inte speciellt svårt om man är händig och har tid. För att få ett perfekt resultat krävs ett bra förarbete och att man utför målningen med största noggrannhet. Om man är minsta osäker eller om man inte har den tid som krävs kan man istället anlita ett måleriföretag, exempelvis genom oss på Måleriexperter. Då kan man vara trygg med att arbetet utförs korrekt och enligt gällande branschregler för högsta kvalitet.
Använda ROT-avdrag vid målning
När du anlitar ett måleriföretag för att utföra tapetsering, måla badrum eller då du ska måla din innerdörr kan du använda dig av ROT-avdrag. Det innebär att du kan göra ett skatteavdrag på motsvarande 30 % av måleriföretagets arbetskostnader. Avdraget får du direkt på fakturan från det företag som du anlitat så att du slipper ligga ute med några pengar.
Hitta lokala måleriföretag hos oss på Måleriexperter
Måleriexperter samarbetar med måleriföretag över hela Sverige vilket innebär att vi kan bistå dig med att hitta ett lokalt företag som kan hjälpa dig med ditt måleriprojekt. Hos Måleriexperter kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade måleriföretag på din ort. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter så att du kan hitta det företag som kan erbjuda dig den mest prisvärda lösningen för ditt projekt.
Välkommen att läsa mer om inomhusmålning!
Vår fullständiga guide om tapetsering
Planerar du att genomföra en tapetsering i ditt hem finns det massor av tapeter, mönster, färger och motiv att välja mellan. Om du är lite händig kan du utföra arbetet själv men vill du vara säker på att arbetet utförs med högsta kvalitet är det tryggare att anlita en tapetserare.
Läs vidareVad kostar det att måla om en lägenhet?
Funderar du på att investera i din lägenhet genom att ge den ett rejält lyft genom en ommålning? Här går vi igenom vilka olika faktorer som har betydelse för vad det kommer att kosta att måla om din lägenhet!
Läs vidareVad kostar det att lackera om köksluckor?
Funderar du på att ge ditt kök ett lyft genom att lackera om dina köksluckor? Att lackera om dina köksluckor är en prisvärd investering som ger ditt kök en nyrenoverad känsla till en bråkdel av priset av en renovering. Här kan du läsa om vad det kostar att lackera om dina köksluckor!
Läs vidareSå här målar du dina köksluckor som ett proffs
När du ska måla dina köksluckor i ditt kök är det en del saker som du behöver tänka på så att du får ett bra resultat. Bland annat är det viktigt att göra ett bra förarbete vilket är avgörande för slutresultatet. Läs om att måla köksluckor här.
Läs vidareMålning i bostadsrättsförening - Det här gäller
Visste du att du får göra det mesta inom dina väggar när det kommer till måleri? När det kommer till yttre delar som fasad och yttre delar av fastigheten är det dock bostadsrättsföreningen som är ansvarig över målningen.
Läs vidareMåla om dina lister hemma
Att måla om hemma gör att du kan skapa en helt ny atomsfär som bidrar till att öka hemtrivseln för de som bor i bostaden. Även socklar, lister och dörrfoder behöver underhåll mellan varven för att ge dina väggar och golv en bra inramning. Läs om att måla lister här.
Läs vidareMåla eller Tapetsera? Måleriexperter tipsar!
Vill du ge ditt hem ett lyft? Att måla eller tapetsera om är enkla och prisvärda sätt att fräscha upp din bostad och skapa en nyrenoverad känsla. Här går vi igenom för- och nackdelar med att måla och att tapetsera!
Läs vidareMåla direkt på tapet (att tänka på, för-nackdelar)
Det är en del att tänka på innan det är dags att sätta penseln i färgen för att måla över tapeten, ibland krävs mer jobb än förväntat för ett fint resultat. Vi tipsar och går igenom vad du ska tänka på.
Läs vidareHur tar man bort vävtapet?
Undrar du hur man tar bort vävtapet på bästa sätt? Det går vi igenom här! Vi ger dig dessutom två smidiga alternativ om du vill slippa arbetet det innebär att ta bort tapeten helt: du kan antingen bredspackla vävtapeten eller sätta renoveringstapet på vävtapeten.
Läs vidareHur lång tid tar det att måla ett rum?
Det är flera detaljer som avgör hur lång tid det tar att måla ett rum som bland annat väggarnas skick, om det krävs omfattande spackling och om grundfärg ska användas. Genom att anlita en målare får du arbetet utfört snabbt och effektiv
Läs vidare