Vad kostar det att måla plåttak?

Planerar du att måla om ditt plåttak? Här kan du läsa om vilka olika faktorer som har en påverkan på vad det kommer att kosta att måla om ditt plåttak, både om du planerar att utföra ditt projekt på egen hand eller om du tänker anlita professionella målare!

Även om ditt plåttak inte har börjat rosta finns det risk för exempelvis läckage vid svaga punkter som i värsta fall kan innebära att du behöver lägga om ditt plåttak helt. För att minska risken för att detta händer bör du måla om ditt plåttak med jämna mellanrum. Ser du till att ditt plåttak får rätt underhåll håller taket åtminstone en livstid. Men vad kostar det att måla om sitt plåttak? Det går vi igenom här!

 

Måla plåttak – pris

Att måla om sitt plåttak kostar ungefär en tredjedel av vad det kostar att byta ut det helt. Att måla om ditt plåttak är alltså en prisvärd investering som samtidigt gör att ditt hus blir mer estetiskt tilltalande. På Måleriexperter har vi god kännedom inom måleribranschen. Här berättar vi vilka faktorer som påverkar kostnaden när du ska måla om ditt plåttak! Priset avgörs av följande:

 

1. Behovet av förarbete

Plåttakets nuvarande skick har betydelse för vad det kommer att kosta att måla ditt plåttak. Priset blir högre om det i sämre skick, eftersom detta kräver mer förarbete. Det kan till exempel handla om att taket har mycket påväxt som behöver avlägsnas.

2. Vilken färg du väljer

Du ska alltid välja en färg avsedd för att måla plåttak. Olika färgtyper har olika egenskaper och kostar också olika mycket att köpa in. Läs på om olika färger eller rådfråga din målare om vilken färg du bör måla ditt plåttak med. Anlitar du en målare för att utföra arbetet är vårt tips att köpa in färgen genom målerifirman, då dessa företag vanligen kan köpa färg till rabatterade priser hos färghandlare och på byggvaruhus.

3. Storleken på taket

Hur stort taket som ska målas är har en stor betydelse för vad ommålningen kommer att kosta. Ett mindre plåttak kommer att kosta mindre att måla om än ett större plåttak, och vice versa. När du valt färg kan du göra en uträkning på hur mycket färg som kommer att gå åt för att få en bild av vad priset kommer att landa på. Färger avsedda för plåttak kräver cirka en liter per sju kvadratmeter tak. 

4. Anlita målerifirma eller göra jobbet själv?

Om du har den tid och kompetens som krävs för att måla ditt plåttak kommer priset att blir lägre jämfört med om du anlitar professionella målare. 
 
Väljer du att anlita en målarfirma för att måla ditt plåttak beror priset bland annat på var ditt hus är beläget, om man behöver utföra reparationer i samband med målningen och vilken säkerhetsutrustning målaren behöver använda. Det kan också vara bra att vara medveten om priset kan skilja sig mycket beroende på vilken målerifirma du väljer att anlita. Därför rekommenderar vi att du tar in offerter från flera olika företag. På så sätt kan du ta ett medvetet val kring vem du vill anlita och därigenom spara mycket pengar.

 

Fördelar med att anlita en målerifirma för att måla ditt plåttak

Det finns framförallt två starka skäl till att anlita en professionell målare för att måla ditt plåttak. 

 • Du får garanterat ett professionellt resultat
  Att måla sitt plåttak på egen hand kräver mycket tid och tålamod för att få ett bra slutresultat. Väljer du att anlita en målare kan du känna dig trygg med att du får ett snyggt slutresultat att förlita dig på långt in i framtiden!
 • Du får tid över till annat
  Att måla sitt plåttak på egen hand kräver många timmar av fysiskt arbete. När du anlitar en målarfirma slipper du oroa dig för ett halvdant slutresultat som kommer att behövas göra om inom kort och kan istället lägga din tid på någonting du hellre gör. 


Använd ROT-avdraget när du anlitar målare

När du i egenskap av privatperson anlitar ett företag för att måla ditt plåttak kan du minska slutpriset rejält genom att nyttja ROT-avdraget. Detta innebär att du får dra av hela 30 % av arbetskostnaden under förutsättningen att målerifirman har F-skattesedel.  

 

Jämför offerter när du ska anlita målare för att måla ditt plåttak

Måleriexperter riktar sig till dig som vill göra ett medvetet val när du vill anlita en målerifirma. Med hjälp av vår smidiga offerttjänst får du upp till fem offerter från målerifirmor på din ort. Vår tjänst är helt kostnadsfria och du förbinder dig inte till någonting när du tar del av dem. Vi gör alltid en kvalitetsgranskning av företagen vi samarbetar med för att du ska känna dig trygg med att du anlitar ett seriöst företag.

Detta undersöker vi när vi utför en kvalitetsgranskning av ett företag:

 • Att företaget arbetar enligt rådande branschregler
 • Att företaget har en yrkeskunnig personalstyrka
 • Att företaget arbetar enligt svensk lagstiftning
 • Att företaget har en ordnad ekonomi samt innehar F-skattesedel
 • Att företaget har fått bra omdömen från tidigare kunder


Har du några funderingar eller frågor om oss eller våra tjänster? Tveka då inte att kontakta oss – vi svarar gladeligen på dina frågor! 


Söker du hjälp med takvård som ommålning eller taktvätt? 

Då kan du vända dig till vår andra offertsajt Takexperter. Där kan du liksom här skapa en offertförfrågan och få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade takföretag. 

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!