Så här går det till när du ska måla husgrunden

En husgrund utsätts för en hel del påfrestningar som regnvatten, snö och stötar. Då du ska måla husgrunden är det viktigt att utföra ett korrekt förarbete så att grunden klarar av de påfrestningar som den utsätts för och även får en lång livslängd.

Precis som en husfasad behöver man även måla husgrunden med jämna mellanrum. En husgrund består antingen av en betong sockel eller av en putsad yta. 

Husgrunden ska klara av yttre påfrestningar som bland annat regnvatten, smältvatten, snö som ligger mot husgrunden men även en del stötar. Samtidigt som husgrunden ska förhindra fukt från att tränga igenom in i fastigheten behöver den kunna släppa igenom fukten som kommer inifrån. Därför bör du alltid använda en speciell färg avsedd för husgrunder då du ska måla sockel eller husgrund. 

 

Att tänka på då du ska måla husgrunden

 • Temperatur
  Precis som vid annan typ av målning så kan man måla husgrunder vid en temperatur på ned till 5 plusgrader. Man bör inte måla i stekande sol eller när det finns risk för regn eller dagg. 
 • Känn på husgrunden
  Bästa tillfälle att måla en husgrund är när man lägger en hand på husgrunden och den är varken varm eller kall. Det är också viktigt att husgrunden är torr då man målar den så att det inte blir missfärgningar. 
 • Vid nyputsad fasad
  Har man precis putsat en husgrund bör man vänta någon dag så att putsen får brinna till ordentligt så att det inte finns fukt i husgrunden.

 

Så här går det till att måla en husgrund

Förarbetet är mycket viktigt så att man får ett bra resultat och en lång livslängd på målningen. 

Förarbete för att måla husgrund

 1. Till att börja med behöver man gräva upp runt husgrunden, cirka 10 centimeter ned i marken, så man kommer åt att måla en bit nedanför marken. 
 2. Därefter kan det vara bra att täcka överkanten på husgrunden, vid övergången till fasaden, så att man inte råkar skvätta färg på fasaden. 
 3. Eventuella dagvattenrör bör också täckas in i plast så dessa inte också får färgstänk. 
 4. Runt eventuella källarfönster kan man tejpa runt karmen och sedan täcka in fönstret med plast. Detsamma gäller förstås för källardörrar och andra detaljer som finns i husgrunden.

 

Tvätta och putslaga husgrunden

 1. Är grunden i betong behöver den tvättas noggrant så att man får bort alla föroreningar och eventuellt borsta betongen med en stålborste så att all lös färg tas bort. En putsad husgrund behöver också tvättas men även borstas med en kvast så att all lös färg och puts tas bort. 
 2. Innan en målning av en putsad grund behöver man åtgärda sprickor som finns i grunden och ta bort all dålig puts och putslaga hålen. För mindre sprickor kan man använda betongspackel och för större lagningar ska man använda KC-bruk. 
 3. Låt putslagningarna få brinna ordentligt så all fukt är borta så att färgen får bra fäste.

 

Måla husgrunden

 • När allt förarbete är klart ska grunden målas med en grundfärg och slutligen målas minst två gånger med en färg avsedd för husgrunder. 
 • Man bör inte lägga på färgen i tjocka lager utan istället målar man ett tunt lager i ett par, tre omgångar.
 • Vid målning är det lämpligt att använda sig av en roller och penslar, så att man kommer åt i vinklar och hörn. 

Efter att färgen har fått torka ordentligt så lägger man sedan tillbaka jorden mot husgrunden.

 

Pris för att måla husgrunden

Kostnad för att måla husgrunden beror på flera olika faktorer som bland annat vilken färg man väljer och om grunden först behöver putslagas och spacklas. Andra saker som påverkar priset är om det är mycket detaljer på husgrunden som fönster, dörrar, dagvattenrör och annat som behöver täckas in. 

Rent generellt ligger priset för att måla en husgrund på cirka 400-600 kronor per kvadratmeter för material och arbetskostnader. 


Sedan tillkommer arbete och material för renovering av husgrunden och täckning.

För att få exakt pris för din husgrund kan du begära in gratis offerter genom vår offerttjänst hos Måleriexperter.

 

Anlita professionella målare för att måla husgrunden

När du vill få hjälp med att måla din husgrund kan du göra en offertförfrågan hos oss på Måleriexperter. Då kan du kostnadsfritt få upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade målerifirmor på din ort. 

Eftersom vi har kontrollerat företagen som erbjuder offerter genom vår offerttjänst så att de uppfyller de krav som ska ställas på en målerifirma behöver inte du utföra detta tidskrävande arbete. Istället kan du fokusera på att jämföra offerter som du fått genom Måleriexperter så att du kan välja den leverantör som erbjuder dig det bästa priset och de bästa villkoren. 

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!