Kan man måla om huset på hösten?

Att måla om huset på hösten behövs insikter om färgens egenskaper, temperaturskillnader och hur arbetet ska utföras för att det inte ska uppstå skador på de målade ytorna. Därför bör man anlita professionella målare som har den erfarenhet och kunskap som krävs för att utföra en säker målning på hösten.

Bästa tiden att måla om huset är under sommaren, under de månader som inte har bokstaven ”R” i namnet - Maj, juni, juli och augusti. Dock går det att måla om huset på hösten under förutsättningen att man har kontroll på temperaturer, väderlek och luftfuktighet. 

Faktum är att det lite kyligare klimatet under hösten kan ge ett bättre slutresultat på din ommålning av huset.

 

Nedan följer några viktiga punkter att tänka på när man väljer att måla om huset på hösten, under månaderna september, oktober eller november

 

Att måla huset på hösten

 • Temperaturer
  Det viktigt att ha koll på temperaturen när man ska måla om huset på hösten. Temperaturen får inte sjunka under 7 plusgrader, för vattenburna färger, eller under 5 minusgrader, för lacknaftaburen alkydoljefärg, innan färgen har torkat. Annars finns risk att färgen fryser, det uppstår sprickor eller missfärgningar.
 • Luftfuktighet
  Utöver att temperaturen inte får sjunka för lågt, enligt ovan, så får det inte heller vara högre luftfuktighet än 16 grader. Det kan vara svårt att uppnå under hösten då luftfuktigheten vanligtvis är högre under denna period än under sommaren. 
 • Regn eller frost
  Det är också viktigt att ha kontroll så att det inte kommer regn eller att det är frost på morgonen, dagen efter målningen. När det är kyligt ute så torkar färgen betydligt långsammare än då man målar under sommaren då det är varmt och torrt. 
 • Ny panel på hösten
  Ska man lägga ny panel på hösten är det viktigt att den behandlas och målas direkt så att den inte utsätts för fukt, frost och väta under hösten och vintern.

 

Skydd då du ska måla om huset på hösten och vintern

Om du av olika skäl inte kan vänta till senvåren eller sommaren med att måla om huset utan behöver utföra detta under hösten eller vintern finns det vissa hjälpmedel att använda. För fönstermålning kan du sätta upp fönsterskydd som skyddar mot kyla, regn, snö och fukt.

Om du ska måla om fasaden kan du sätta upp en ställning som kläs in med plast och sedan värma upp utrymmet mellan fasaden och ställningsplasten med värmare. Då kan du uppnå så pass höga temperaturer vid fasaden att det är fullt möjligt att utföra en fasadmålning oavsett väderlek och temperaturer ute.

Kostnad att anlita en målare för att måla om huset på hösten

Om du inte är ute i god tid är målare generellt väldigt uppbokade under sommarhalvåret. I vissa fall kan de ändå ta sig an ditt projekt och arbeta extra helger och kvällar, men då blir slutpriset också högre. 

Då kan det vara ett bra alternativ att fråga om de kan tänka sig planera projektet på sensommaren eller tidiga hösten istället. 

 

Anlita målare då du ska måla om huset på hösten

Om du ska måla om huset på hösten krävs god kunskap och yrkeserfarenhet så att arbetet utförs korrekt och med ett bra resultat. Dessutom vet kunniga målare när arbetet kan utföras och när man behöver avvakta med målningen. De vet även hur man använder olika hjälpmedel för att kunna utföra en säker målning även under hösten.

 

Hos Måleriexperter kan du göra en offertförfrågan och få upp till fem offerter från kvalitetskontrollerade måleriföretag i ditt närområde. Det innebär att du får möjligheten att kunna jämföra offerter för att finna den lösning som är mest förmånlig för dig. 

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!