Hur går det till när man ska måla över falu rödfärg?

Ska du måla ett hus som tidigare är målat med falu rödfärg med en ny färg är det en del saker du bör känna till för att lyckas. Här kan du läsa om hur du går tillväga om du vill måla över falu rödfärg.

Falu rödfärg är en mycket populär färg som är vanligt förekommande för stugor och villor tillsammans med vita knutar. Falu rödfärg är en så kallad slamfärg som bidrar till att träet andas och även torkas ut så att det inte bildas fukt. Denna färg ska endast användas på omålade träytor eller på ytor som tidigare varit målade med slamfärg. 

Att måla över falu rödfärg med en annan typ av färg är inte att rekommendera eftersom det kommer att leda till att den nya färgen kommer att flagna, fläckas eller i värsta fall ramlar av med tiden.

 

Att måla över falu rödfärg

  • Om du vill måla en byggnad som är målad med falu rödfärg bör du först avlägsna den gamla färgen så gott det går. Det kan du göra med hjälp av stålborstar och genom att tvätta fasaden med ammoniak. 
  • Därefter behöver du grunda noggrant och sedan använda en täckfärg för att måla fasaden i flera lager. Du kan även slipa ned färgen så att du  får rent ända ned till träet. 
  • När förarbetet är gjort kan du lägga på en ny valfri färg.

 

Om du inte vill lägga ned för mycket arbete på att slipa träet helt rent så kan du använda en tjärfärg eller linoljefärg som går att använda på slamfärg - dock inte tvärtom. Du bör alltid försöka att borsta ytan så ren som möjligt och skrapa bort all lös färg innan du målar över slamfärgen.

 

Anlita professionell målare för att måla över falu rödfärg

Att måla över en fasad som är målad med falu rödfärg är ett riskabelt projekt eftersom det är mycket som kan gå fel. Oftast blir resultatet inte bra vilket är ett skäl till att många färghandlare inte rekommenderar att man målar över falu rödfärg med någon annan färg än en slamfärg.

Vill du ändå måla om med en ny färg kan du anlita kunniga målare som kan hjälpa dig med både förarbete och sedan att utföra ommålningen med en annan färg. Då är förutsättningarna för att erhålla ett bra resultat mycket bättre än om du gör arbetet själv.

 

Beställ gratis offerter hos Måleriexperter

Måleriexperter är en sajt där du kan finna massor av information som kan hjälpa dig då du ska måla om. Här finns också en offerttjänst där du kan göra en offertförfrågan och få upp till fem offerter från kvalitetsgranskade måleriföretag på din ort.

Vi har kvalitetskontrollerat samtliga företag som lämnar offerter genom Måleriexperter så att de har god ekonomi, F-skattesedel samt arbetar enligt rådande branschregler. Det innebär att du slipper det tidskrävande arbetet och istället kan ägna din tid åt att jämföra offerter för att hitta det företag som kan erbjuda dig bäst pris och de bästa villkoren för ditt projekt. 

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!