Allt du behöver veta om snickerimålning

Att utföra snickerimålning kan vara underhållande men det tar tid, framför allt om man vill få arbetet utfört grundligt med bra resultat. Då kan det vara bättre att anlita professionella målare för sin snickerimålning som har den kunskap som krävs för att få ett hållbart resultat med en lång livslängd.

När du ska renovera din bostad eller vill fräscha upp snickerierna hemma kan du utföra en snickerimålning. Normalt utför man en snickerimålning i samband med att man målar väggar och tak eller genomför en tapetsering. I vissa fall kanske man ändå vill byta färg på snickerierna utan att genomföra en fullständig renovering. 

När man ska måla om snickerier i sin fastighet krävs, precis som vid all annan målning, ett noggrant förarbete för att kunna få ett bra slutresultat. Det är också viktigt att använda rätt färg för att få ett hållbart resultat med en lång livslängd.

 

Vad är snickerimålning?

 • Snickerimålning innebär att man målar de snickerier som finns i en bostad oftast på grund av att de är slitna eller för att man vill få en ny interiör i hemmet. 
 • Som snickerier räknas bland annat fönster, dörrar, lister, karmar, trösklar, element, rör, garderober och köksinredning
 • När man målar snickerier är det viktigt att man är noggrann med att täcka in med plast och maskeringstejp så att man inte får färg på väggar eller andra detaljer som inte ska målas om. Ibland kan det vara lättare att ta bort lister, skåp eller dörrar när man ska slipa och måla dessa.

Måla om köksluckor

 1. Förberedelser
  När man ska utföra snickerimålning av skåpluckor, garderobsdörrar eller innerdörrar är det oftast enklast om man först monterar bort dessa och använder sig av två målarbockar då man arbetar. Då kan man enklare slipa dörrarna så att man får en fin och jämn yta. Det är viktigt att man slipar dörrarna i samma riktning som de sedan ska målas så att man inte får linjer i målningen.  Innan man påbörjar arbetet med dörrarna bör alla beslag tas bort så man kommer åt att både slipa och måla under dessa.
 2. Måla
  Efter att du har slipat och fått en ren och slät yta så är det dags att lägga på en grundfärg som bör ha samma nyans som den slutliga färgen. Därefter är det viktigt att grundfärgen får torka noggrant. Måla sedan bakkanten på dörrarna med en lackfärg, låt torka. 
 3. Slutfas
  Montera beslagen och häng upp dörrarna igen. Slutför sedan målningen genom att föra på lackfärg på övriga sidor och på de plana ytorna med en roller så att du får en jämn och slät yta.

Ett säkrare sätt för att få ett riktigt snyggt resultat är att lämna in köksluckor eller dörrar för att lackeras om av en målare. 

 

Anlita målare för din snickerimålning

Även om man kan måla snickerier själv så kan det i vissa fall vara bättre att anlita professionella målare för att få ett hållbart och förstklassigt resultat.

Hos oss på Måleriexperter kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få upp till fem stycken offerter från kvalitetskontrollerade måleriföretag på din ort. Oftast får du svar redan inom 48 timmar och du kan sedan enkelt jämföra offerter för att hitta den leverantör som kan erbjuda den mest förmånliga lösningen. 

Du förbinder dig inte för något genom att använda vår offerttjänst. Om du inte är nöjd med de offerter du får kan du fritt tacka nej till dessa utan någon förklaring.

Kvalitetsgranskade måleriföretag

Hos Måleriexperter finner du endast måleriföretag som klarat av vår kvalitetsgranskning. Det innebär att de företag som lämnar offerter genom vår offerttjänst innehar F-skattesedel och kvalificerad personal. Det innebär också att vi har kontrollerat att företagen har fått goda recensioner från tidigare kunder och har en ordnad ekonomi. 

Det gör att du kan vara trygg med att de företag som lämnar offerter genom Måleriexperter är seriösa måleriföretag som utför sina arbeten enligt rådande branschregler. 

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!