
Den vanligaste färgtypen i Sverige då man ska måla fasader är slamfärg, som har använts ända sedan 1500-talet och fortfarande är mycket populär. Det beror till stod del på att slamfärg är tillverkad av naturprodukter och att färgen ger fasaden ett gnistrande och unikt utseende som andra färger inte klarar av att leva upp till.
Vad är slamfärg?
Slamfärg tillverkas av vatten, mjölklister, linolja och färgsätts med pigment som innehåller järnoxid. Den mest kända slamfärgen är Falu rödfärg som har tillverkats sedan 1500-talet med hjälp av biprodukter från Stora Kopparbergs gruva i Falun. Slamfärg används uteslutande för målning på trä och är den vanligaste färgen idag på träfasader runt om i Sverige. Även om Falu rödfärg anses vara en klassisk slamfärg finns det flera olika varianter av slamfärgen som har likartade egenskaper.
Vilka egenskaper har slamfärg?
Slamfärg är en miljövänlig färg då den inte innehåller några kemikalier utan endast naturprodukter. En fasad som är målad med slamfärg andas vilket gör att fukt inte får fäste i träet utan avdunstar. Nackdelen med slamfärg är att den är dyrare per kvadratmeter än många andra fasadfärger, som exempelvis linoljefärg eller akrylatfärg. Den har också en betydligt kortare livslängd än de flesta andra färger vilket innebär att man normalt får måla om fasaden cirka vart 5:e år.
Täckningsförmåga, färgåtgång och antal strykningar
Färgåtgång för att måla en fasad med slamfärg beror till stor del på underlaget. Färgen har en bra täckningsförmåga och en 1 liter slamfärg räcker normalt till att måla cirka 3 kvadratmeter. Fördelen med slamfärg är dock att det oftast räcker med en strykning för att få ett bra resultat.
Slamfärg kan endast användas på underlag som inte tidigare varit målade eller som har varit målade med slamfärg. Ska man byta till en annan typ av färg är det svårt att måla över Falu rödfärg om man inte först skrapar ytan ren från den tidigare färgen.
Att måla med slamfärg
- Om ytan är obehandlad så räcker det vanligtvis med att rengöra ytan med en vanlig sopkvast innan. Om den är nedsmutsad kan man tvätta fasaden först. Om fasaden däremot är målad med en slamfärg kan man använda en stålborste för att borsta av ytan så att all lös färg och annan smuts lossnar.
- Täck in fönster, fönsterbleck och stuprör med plast och maskeringstejp.
- Måla därefter fasaden med hjälp av en grov pensel. Vanligtvis räcker det med att man utför en strykning, om man är noggrann så att fasaden helt täcks med slamfärg. Om fastigheten ligger belägen i ett utsatt område kan det krävas två strykningar.
- Ta därefter bort plast och maskeringstejp. Färgstänk och målarverktyg kan enkelt rengöras med lite ljummet vatten och en skvätt diskmedel.
Få offerter genom Måleriexperter då du ska måla ditt hus
Om du planerar att måla om ditt hus med slamfärg eller då du ska utföra andra måleriprojekt kan du hitta all information som du behöver hos oss på Måleriexperter. Här kan du finna guider, jämförelser, information om färg och arbetsmetoder, tips och råd inför att du ska planera ditt projekt eller ta in offerter från måleriföretag.
Hos Måleriexperter kan du även hitta en offerttjänst där vi i samarbete med måleriföretag över hela Sverige kan erbjuda kostnadsfria offerter. Det innebär att du enkelt kan göra en enda offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade måleriföretag i ditt närområde.
Då vi redan har granskat samtliga företag som lämnar offert genom oss på Måleriexperter, så att de uppfyller de krav som ska ställas på ett seriöst måleriföretag, så slipper du detta. Istället kan du lägga din tid på att jämföra offerter för att hitta det måleriföretag som kan erbjuda dig den mest prisvärda lösningen för ditt projekt.