Allt du behöver veta om dekorativ målning

Med hjälp av dekorativ målning kan du ge dina rum mer rymd men också få ditt hem mer levande. Det finns många olika tekniker som kan användas för att få fram exklusiva mönster eller motiv på dina väggar. Här kan du läsa mer om dekorationsmålning.

Dekorationsmålning var mycket populärt förr i tiden vilket gjorde att man fick mer levande väggar, dörrar eller trapphus. Med hjälp av dekorativ målning kan man få ett mörkt och trist rum att bli ljust och levande vilket kan bidra till att göra oss mer kreativa eller mer harmoniska. 

Dekorativ målning passar överallt men är vanligast i äldre bostäder som har högt i tak och som kanske redan har andra utsmyckningar som exempelvis stuckatur i taket. 

 

Vad är dekorativ målning

Inom ramen för dekorativ målning finner man bland annat marmorering, ådring, schablonmålning, textning, motivmålning och bild. Genom att använda olika tekniker kan man skapa en levande atmosfär i alla typer av utrymmen som exempelvis i ett trapphus, stora rum eller i gamla bostadsmiljöer. Med hjälp av exempelvis marmorering kan man omvandla en trist väggpanel i trä till en väggpanel i marmor eller förvandla ett modernt träbord till ett antikt bord. 

Dekorationsmålning gör att man kan skapa illusioner som lurar och behagar ögonen. Nedan finner du de vanligaste typerna av dekorativ målning.

 

Marmorering

 • Marmor har alltid ansetts som exklusivt och förgyller alla typer av miljöer men det är ett dyrt material.
 • Under lång tid har marmorering varit vanligt i herrgårdar, slott och mer fashionabla fastigheter. 
 • Med hjälp av marmorering kan man få väggarna i sitt hem att bli lika vackra som den finaste marmorn.

 

Schablonmålning

 • Vill man få mönster, bokstäver, ornament eller andra motiv målade längs med väggen kan man utföra en schablonmålning. 
 • Schablonmålning är vanligt i rum där det är högt i tak, i trapphus eller då man vill få sina väggar mer levande på ett kontor eller i en modern bostad. 
 • Schabloner skapas utifrån valfritt mönster vilket gör att det går snabbt att måla på väggen med ett perfekt resultat.

 

Trämålning

 • Trämålning är en teknik som ofta används vid snickerimålning och är ett sätt att få fram verklighetstrogna träslag på exempelvis dörrar, väggpaneler, möbler, karmar eller andra träföremål.
 • Denna teknik används då man vill få fram gamla strukturer i äldre trädetaljer eller då man vill skapa mer levande miljöer genom att omvandla moderna trädetaljer till mer exklusiva träslag.

 

Väggmålning

 • Med hjälp av dekorativa väggmålningar kan man skapa vilka motiv som helst på väggarna. 
 • Allt från enkla mönster och retuscheringar som framhäver skugga eller ljus till verklighetstrogna avbilder av natur eller något annat motiv. 
 • Med väggmålning kan man ge ett rum mer rymd och få det mer levande.

 

Anlita professionella målare för dekorativ målning

När du vill utföra dekorativ målning i ditt hem eller på ditt kontor kan du anlita duktiga målare som är proffs på dekorationsmålning. Att utföra dekorationsmålning kräver en gedigen kunskap inom området så att man får det resultat som förväntas.

Hos Måleriexperter kan du kostnadsfritt göra en offertförfrågan och få upp till fem offerter från kvalitetsgranskade målerifirmor på din ort. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter så du kan hitta det företag som kan erbjuda dig den bästa lösningen och det bästa priset för din dekorationsmålning.

 

Om Måleriexperter

Måleriexperter är en sajt som tillhandahåller all möjlig information kring målning som gör att du får en större kunskap om olika typer av målning. Det bidrar också till att du lättare kan göra en offertförfrågan och förstå de offerter som du erhåller. 

Måleriexperter har också en offerttjänst där du kan beställa och få upp till fem offerter från kontrollerade företag i ditt närområde. Samtliga företag som lämnar offerter är kontrollerade av oss så att de har F-skattesedel, arbetar enligt rådande branschregler samt innehar bra kundrecensioner. Tjänsten är kostnadsfri samtidigt som du inte förbinder dig för något. 

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!