Allt du behöver veta om att måla tegelfasad

Funderar du på att måla om din tegelfasad? Måleriexperter har skapat en utförlig steg-för-steg-guide för dig som planerar att göra jobbet på egen hand, där du kan läsa om alla viktiga moment när du ska måla på tegel!

Genom att måla om din tegelfasad kan du skapa intrycket av en helt ny fasad. Dessutom är det en prisvärd investering som utan tvekan kommer att löna sig om du beslutar dig för att sälja din fastighet.

Måleriexperter har skapat en utförlig steg-för-steg-guide till hur du bäst målar på tegel för att få ett riktigt snyggt slutresultat som håller i många år framöver. Du får också värdefulla tips kring färgval och hur du minimerar kostnaden om du väljer att anlita en professionell målare för att utföra jobbet!
 

Steg-för-steg-guide: så målar du på tegel

Att måla en tegelfasad är ett omfattande arbete. Räkna med cirka tre dagars arbete per sida av huset: en dag för rengöring, en dag för att skrapa, olja och fläckmåla och en dag för att måla tegelfasaden. Detta innebär att det tar omkring 12 arbetsdagar för en person att måla om hela huset.

Så här ser processen ut när du ska måla din tegelfasad:

 1. Rengör fasaden
  Innan du kan börja måla tegelfasaden behöver du göra en grundlig rengöring. Använd en högtryckstvätt och arbeta dig igenom hela fasaden. På så sätt får du bort mossa, spindelväv, smuts och damm.
 2. Laga eventuella skador
  Se alltid till att laga eventuella skador inför din ommålning för att få en så jämn yta som möjligt när du målar din tegelfasad.
 3. Skrapa bort lös färg
  Om din tegelfasad är målad sedan tidigare behöver du skrapa bort lös färg för att få en bra grund när du målar på tegel. Var noga med att borsta av den lösa färgen efteråt.
 4. Olja in och fläckmåla
  En viktig del av förarbetet när du ska måla din tegelfasad är att olja in och fläckmåla fasaden. Låt torka ordentligt innan du sätter igång att måla.
 5. Täck partier du inte vill ha färg på
  Se till att täcka partier såsom fönster, socklar och fönsterkarmar för att undvika färgstänk som kan bli svårt att få bort efter att färgen torkat.
 6. Måla tegelfasaden
  Nu är förarbetet avklarat och du kan sätta igång att måla din tegelfasad! Välj om du vill måla med roller och pensel eller om du vill använda dig av en färgspruta. Vanligen behövs två lager färg för att få ett snyggt och hållbart slutresultat. Se till att färgen får torka ordentligt mellan målningarna.

Tips!
När du målar på tegel blir resultatet bäst om du målar i torrt och vindstilla väder.
 

Så väljer du färg när du ska måla på tegel

Du bör alltid välja en färg avsedd för att måla på tegel, då denna typ av färg främjar teglets egen förmåga att andas och släppa ut fukt. Silikatfärg ger till exempel mycket lång hållbarhet och ett snyggt resultat.
 
När det kommer till val av kulör finns det en mängd olika färger att välja på. Välj en färg som passar din smak och den omgivning ditt hus är beläget i. Det är ofta fördelaktigt att välja en något ljusare kulör, då mörkare färger innehåller mycket pigment som gör att teglets förmåga att andas kan påverkas negativt.
 

Anlita målare eller måla tegelfasaden själv?

Det kräver mycket tålamod, finess och många timmar av fysiskt arbete för att få ett snyggt och hållbart slutresultat. Därför kan det vara klokt att fundera på att anlita en professionell målare för att måla om din tegelfasad. På så sätt spar du tid och energi samtidigt som du kan känna dig trygg med att du får ett resultat av bästa kvalitet att förlita dig på långt in i framtiden!
 

Minimera kostnaden för att måla tegelfasaden när du anlitar målare

Att anlita målare för att måla om din tegelfasad är en investering som inte alls behöver bli dyr. Nedan kan du läsa om hur du kan minimera dina kostnader för din tapetsering rejält när du anlitar en målarfirma!  

 • Nyttja ROT-avdraget
  När du i egenskap av privatperson anlitar en målarfirma för att måla om din tegelfasad har du rätt att använda dig av ROT-avdraget. Detta innebär att du får dra av 30 % av målarnas arbetskostnad, vilket utgör den större delen av slutsumman. 
 • Köp in material via målerifirman
  Många gånger har målerifirmor möjlighet att köpa färg och annat material till rabatterade priser. Därför är det ofta en god idé att köpa in allt material via företaget du anlitar.
 • Ta offerter från flera olika företag
  Trots att det är samma arbete som ska utföras kan olika målare skilja sig mycket i pris. Därför kan det kan spara in många slantar att ta in offerter från flera olika företag för att se vem som kommer med det bästa erbjudandet! 

Hos oss på Måleriexperter kan du göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem kvalitetsgranskade företag på din ort. Vår offerttjänt är alltid kostnadsfri och du binder dig inte till någonting när du gör en offertförfrågan.

Vill du veta mer om oss? Tveka inte att kontakta oss redan idag - vi svarar gladeligen på dina frågor!

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!