Allt du behöver veta om att måla på vävtapet (pris, tips, tillvägagångssätt)

Går du i tankarna på att måla på vävtapet eller att måla på glasfiberväv? Vi på Måleriexperter har skapat en utförlig steg-för-steg-guide du kan följa för att få ett lyckat slutresultat som lever upp till dina förväntningar och ger ditt hem ett rejält lyft!

Undrar du hur du får ett snyggt slutresultat när du målar på vävtapet eller när du ska måla på glasfiberväv? Våra anslutna företag på Måleriexperter har lång erfarenhet inom måleribranschen, och har full koll på hur du ska göra för att få ett snyggt resultat. Häng med, så berättar vi! 
 

Måla på vävtapet

Att ta bort vävtapet är ett tidskrävande arbete som kräver en stor dos tålamod. Ett sätt att trolla bort den ojämna vävtapeten är därför att istället måla på vävtapeten. Här går vi igenom hur du får till ett lyckat slutresultat när du ska måla på vävtapet!
 

Så här gör du när du ska måla på vävtapet:

 1. Research: Kolla upp vilken typ av vävtapet du har
  Detta är avgörande för vilken typ av färg som ska användas för att få till en snygg målning. Är din väggar tapetserade med vävtapet, linnetapet eller sjögrästapet är det bäst att rolla med alkrydfärg. Är väggarna tapetserade med textiltapet med inslag av jute ska du istället först grunda med häftgrund och därefter måla med alkrydfärg.
 2. Täck golv och möbler
  Se till att täcka golv och möbler för att undvika fläckar som kan vara svåra att få bort.
 3. Tvätta tapeten
   Tvätta tapeten noggrant. Har du otur kan tapeten börja lossna – då går det inte att måla förrän du tagit bort vävtapeterna.
 4. Grundmåla
  Eftersom vävtapet suger upp mycket färg är det bäst att grundmåla ordentligt. Låt torka ordentligt innan du målar nästa lager.
 5. Måla på vävtapeten
  Nu kan du sätta igång att måla ovanpå dina vävtapeter!

Måleriexperter tipsar!
För ett jämnt slutresultat kan du hålla en lampa intill väggen när du målar. På så sätt upptäcker du eventuella ojämnheter och kan åtgärda dessa.Sätta upp och måla glasfiberväv

Väggar där man satt glasfiberväv har en tydlig struktur som lever ett levande intryck jämfört med en helt slät vägg. 

Så här gör du när du vill sätta upp och måla på glasfiberväv:

 1. Spackla och slipa
  Slipa väggarna jämna med hjälp av slippapper eller skrapa med en bred spackel. Skrapa ur eventuella sprickor, fukta dem och spackla. När detta är gjort slippar du väggarna jämna med hjälp av slippapper
 2. Täck golv och möbler
  Täck golv och möbler för att undvika fläckar som kan vara svåra att få bort.
 3. Skär till våder och stryk på lim
  Skär till rätt antal våder och stryk sedan på vävlim på väggarna med hjälp av en roller med långlugg. 
 4. Sätt upp glasfiberväv
  Sätt upp den första våden med hjälp av ett lodsnöre. Var noggrann och se till så att den sitter helt rakt. Tryck fast den med hjälp av en tapetborste eller ett vävverktyg. Därefter slätar du ut våden – börja från mitten och arbeta dig utåt. Skär av överflödiga bitar av glasfiberväven vid tak och golvlister med en vass kniv. Sätt upp nästa våd intill den första med en överlappande teknik.
 5. Grundmåla glasfiberväv
   Om du vill vara säker på att få till ett snyggt slutresultat bör du grundmåla glasfiberväven.
 6. Måla glasfiberväv
  Måla glasfiberväven med önskad färg och låt torka. 

Anlita ett proffs eller göra jobbet själv?

Oavsett om du aldrig har måla på vävtapet eller glasfiberväv kan det vara bra att ta hjälp första gången du gör det för att få ett slutresultat som lever upp till dina förväntningar. Det är aldrig roligt att lägga ned tid och energi på allt från research till förarbete och målning för att sedan inte känna sig nöjd med resultatet.

 Att anlita målare behöver inte bli dyrt tack vare ROT-avdraget som gör att du får dra av hela 30 % av målerifirmans arbetskostnader. 

Ytterligare ett tips för att hålla kostnaderna nere är att ta in offerter från flera olika företag - det kan nämligen skilja sig mycket vad olika målerifirmor tar betalt för samma uppdrag. 

 

Jämför offerter hos oss 

Om du funderar på tid och energi genom att anlita professionella målare för ditt projekt kan du börja med att göra en kostnadsfri offertförfrågan hos oss på Måleriexperter. Du får då upp till fem offerter från kvalitetsgranskade företag på din ort. Våra tjänster är helt kostnadsfria och du binder dig inte till någonting när du gör en offertförfrågan hos oss.

Vill du veta mer om oss? Tveka inte att kontakta oss på Måleriexperter redan idag – våra kunniga medarbetare svarar mer än gärna på dina frågor!

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!