Allt du behöver veta om att måla källarväggar

Har dina källarväggar börjat flagna? Då kan det vara dags att måla om dina källarväggar? Våra kunniga medarbetare har sammanställt en praktisk steg-för-steg-guide du kan använda dig av när du ska måla om dina källarväggar på egen hand!

Funderar du på att måla om dina källarväggar och undrar hur du bäst utför målningen för att få dina väggar fina och torra igen? Att måla dina källarväggar gör att det blir trivsammare i din källare samtidigt som din fastighet får ett effektivt skydd mot fuktskador. Måleriexperter har sammanställt en praktisk guide som beskriver steg för steg hur du målar om betongväggarna i din källare!

Guide: måla betongvägg i en källare

 • Att måla sina källarväggar på egen hand tar vanligen 2-3 dagar för varje 10 kvadratmeter
 • Det genomsnittliga priset för färg ligger på cirka 200 kronor per kvadratmeter men varierar beroende på vilken typ av färg du väljer.

Förarbete

Innan du kan sätta igång med att måla dina källarväggar behöver du göra ett grundligt förarbete för att få ett snyggt slutresultat som skyddar mot fukt. Dessa moment ingår vanligen i förarbetet när du ska måla betongväggar i din källare:


 1. Börja med att flytta alla möbler till mitten av rummet och ta ner eventuella hyllor på väggarna.
 2. Ta bort den befintliga färgen från väggarna genom att gnugga källarväggarna med en stålborste alternativt med sandpapper. Målar du över gammal färg riskerar du att den nya färgen får synliga sprickor och/eller att flagna.
 3. Fyll hål och sprickor i väggarna. Detta kan du till exempel göra med cement.
 4. Avlägsna eventuella mögelfläckar. Det finns flera sätt att avlägsna mögel, men ett säkert och väl beprövat sätt är att köpa ett mögelborttagningsmedel avsett för just källarväggar.
 5. Rengör väggarna så att de är fria från smuts och damm innan du börjar måla dina källarväggar. Du kan börja med att avlägsna löst smuts med en borste, för att sedan rengöra väggarna med en fuktad trasa. Därefter bör du rengöra väggarna grundligt med rengöringsmedel anpassat för betong. Fråga din målare om du är osäker på vilket rengöringsmedel som passar. Du bör alltid använda skyddsutrustning i form av handskar och skyddsglasögon och munskydd när du använder dig av kemiska produkter för att undvika skador.
 6. När väggarna är helt torra bör du applicera en primer avsedd för att måla betongväggar i källare, då dessa ökar hållbarheten på färgen avsevärt. Applicera generöst med primer på hela väggytan och låt torka i minst 8 timmar. 

Måla källarväggar

 1. En källarvägg måste kunna andas. Använd dig därför av en färg avsedd för att måla källarväggar. Denna typ av färg har vattenavvisande egenskaper och fungerar således som ett skydd mot fukt i din källare. Med rätt färg kapslas fukten inte in i väggarna.
 2. Skaka om färgburken ordentligt innan du öppnar den för att färgen ska bli jämn. Börja måla med utgångspunkt i ett hörn. Använd dig av en teknik där du hela tiden överlappar färgen för ett jämnt resultat. 
 3. Vanligtvis behöver man måla med 2–3 lager färg för att få ett snyggt slutresultat och ett bra skydd mot fukt. Låt färgen torka i minst 4 timmar mellan målningarna.


Måla om källarväggarna själv eller anlita en fackman?

Att själv måla om sina källarväggar på egen hand är ett fysiskt och tidskrävande arbete.  Det är viktigt att alla moment utförs på rätt sätt för att du ska slippa framtida fuktproblem och få ett snyggt och hållbart resultat.
 
Om du känner dig osäker på hur arbetet ska utföras kan det vara klokt att överväga att anlita en yrkeskunnig målare. På så sätt sparar du tid du kan lägga på annat du hellre gör samtidigt som du kan känna dig trygg med att du får ett riktigt bra resultat att förlita dig på långt in i framtiden.
 

Nyttja ROT-avdraget när du anlitar målare

Om du bestämmer dig för att ta hjälp av professionella målare för att måla om dina källarväggar har du rätt att ta del av ROT-avdraget. Detta innebär att du får dra av hela 30 % av målarens arbetskostnader, som utgör den största delen av totalpriset för din ommålning.
 

Jämför offerter hos Måleriexperter

Om du har bestämt dig för att anlita en målare för att måla om dina källarväggar kan du börja med att göra en smidig offertförfrågan hos oss på Måleriexperter. Du får då upp till fem offerter från målerifirmor på din ort, som alla har genomgått en noggrann kvalitetsgranskning. Våra tjänster är helt kostnadsfria, och du binder dig inte till någonting när du gör en offertförfrågan. Skulle du välja att anlita något av företagen kan du känna dig helt trygg med att samtliga företag vi samarbetar med arbetar fackmannamässigt, har fått goda omdömen från tidigare kunder samt att de är godkända för F-skatt.

Har du några frågor eller funderingar om oss eller våra tjänster? Tveka inte att kontakta oss redan idag – våra kunniga medarbetare svarar gladeligen på dina frågor!

Få fem stycken offerter från granskade måleriföretag, kostnadsfritt!